Masakan Ayam

Ayam Percik Fancy Grill - Review Resipi Kak Liza

12:32 AM

Fancy Grill ni dah lama terima dari my good mommy fren from Sabah - Fara Kertina

Tapi mungkin sebab belum sampai seru nak buat masak apa, so tak guna lagi. Terperuklah dia selama sebulan. Cuma sekali je rak grill atas dia tu kaler hitam I pakai buat sejukkan kuih keria LOL - aiyok derhaka sungguh.


Since parents I datang hari ni, good timing la nak buat ayam percik. Resipi dari Kak Liza (Hanieliza) ni very very easy. Mudah sangat.

Since ayam tu di potong besar, I think it was best sebelum apa-apa ayam dikelar-kelar especially dekat sendi-sendi dan kat drumstik tu. Sebab my mother kata ini akan menyebabkan rempah menyerap masuk.


Ayam ni macam biasa, kena basuh dengan tepung untuk hilangkan bau dia. Saya biasanya basuh dengan tepung jagung atau tepung gandum (mana yang ada) Petua ni saya belajar dari adik ipar saya Roslina. Sekarang semua pun basuh dengan tepung, daging la, udang la hehehe

Kak Liza menggunakan sedikit halba. Kebetulan this is a family favourite. Kat dapur memang senantiasa ada. Maklumlah orang suka makan kari.


Bahan mesin halus ni ringkas sangat. I told my mother, patutlah sepupu my mother berniaga ayam percik tu boleh siap beli kereta. Huhuhu



Rupanya masak ayam percik ni di rebus. Tak pernah tahu pun. Semua bahan mesin dan bahan sampingan dimasukkan dalam santan untuk rebus ayam tu, sebelum kita grill.


I tambah 1 cawan kacang tanah dan sedikit tepung jagung untuk pekatkan kuah...maybe sebab dah terpengaruh dengan kuah ayam percik yang macam tu bila balik kampung hehehe (my mom's cousin nye style kuah ler)


So here is the resipi :
sumber from here http://hanieliza.blogspot.com/2008/02/ayam-percik.html

Ayam Percik

Bahan:
2 kg ayam [potong 4 keping]
3 cawan santan pekat [perah gunakan air kelapa dari 1 biji kelapa ]
1/2 cawan air asam jawa
1 s/t gula
1 s/b halba
garam secukup rasa

bahan mesin halus
20 tangkai cili kering
4 biji bawang putih
3 cm halia
5 batang serai

Cara
1. Lumurkan sedikit garam dan tepung ubi kayu pada ayam dan bilas bagi menghilangkan bau hanyir.
2. Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba dan asam jawa sehingga sederhana masak (kuahnya tinggal sedikit). Tetapi pastikan segala rempah sebati dengan ayam.
3. Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 200' C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya. [boleh juga panggangkan ayam menggunakan pemanggang ikan tu]
4. Hidangkan dan hiaskan dengan salad atau timun.

*as for me

  • I masukkan asam jawa last sekali bila ayam dah empuk - my mother punya petua, takut ayam kejung
  • I grill my ayam atas Fancy Grill tu sahaja....satu rumah berasap macam kat pasar malam hehehe
  • I tambah 1 cawan kacang tanah, dibakar dan dikisar halus dan 1 sudu besar tepung jagung di bancuh air untuk pekatkan kuah..maybe santa I banyak sangat kut masa rebus tu
Thanks Kak Liza. This resipi was GREAT!!

Kacang Kelor

Daun Kelor Masak Rebus Asam Ikan Kembung

5:45 PM



Suami kata orang utara kalau masak asam pedas macam ini rupa dia - minus daun kelor tu. Saya suka sebab kurang minyak.


Rezeki tengahari bilamana bibik sebelah panggil. Mula-mula bibik Nor panggil nak bagi kacang kelor kat saya. Last-last saya mintak dia tunjuk ajar kat saya macamana nak petik pucuk kelor tu. Bibik pun dengan pantas ambik dan bagi. Saya tanya masak apa sedap, dia kata masak "bening"

Saya gilakan sayur ni sekarang sebab dia perbanyakkan SI saya. Tapi sebab hari ni tekak nak makan pedas, maka saya decide masukkan je sekali dengan ikan kembung dan buat je Rebus Asam.





Rebus asam saya mestilah ada dua-dua bahan ni kan...kalau tak tak ngam. Belacan Penang tu dah nak habis..kena beli lagi stok bila ke Penang Khamis ni.




Ini memang kebanggaan saya. Inilah warisan yang arwah makcik (kakak) mak saya tinggalkan. Rebus cili dulu dan kisar...cantik dan sedap.

Daun Kelor yang sudah di siang dan siap nak di basuh sebelum di masukkan ke dalam kuah bersama-sama...


Ikan termenung yang hensem-hensem belaka nih...

OK. Bahan-bahannya :

Bahan-bahannya:

Air 1 litre
2 sudu besar cili giling 
2 cm belacan
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
garam, gula atau perisa secukup rasa
Beberapa batang kacang kelor yang sudah di potong dalam 2 inci.
Semangkuk pucuk kelor
4 ekor ikan kembung
Air asam jawa

Cara memasaknya:

Didihkan air rebus kacang kelor dahulu selama 20 minit. 
Kemudian masukkan bawang putih dan bawang besar yang telah dihiris.
Masukkan belacan (yang telah di pecah2kan)
Masukkan garam, gula atau perisa secukup rasa
Masukkan ikan kembung dan daun kelor sekali. 
Biar ikan empuk sebelum di masukkan air asam jawa.
Rebus seketika sebelum merasa samada dah cukup semua atau tak

Hidang dan makan bersama-sama nasi panas. 



Karipap

Epok-Epok Labu, Lobak Merah & Kacang Peas

3:47 PM


Ini cerita bila DH beli labu yang besar tapi anak-anak tak suka labu :P

Jadi mak dia main sembunyi-sembunyi lah apa lagi.
Yang penting semua orang suka kari dan karipap :) 

Terima Kasih lah kepada penolong setia saya Cik A'aesyah Marissa yang pagi-pagi dah macam broken record "Mama nak kipap...nak kipap. Syasya nak kipap"
Motif bukan untuk makan tapi untuk tolong memasak sama (mode : sebenarnya tolong kecah sama :P)



Owh..janganlah terpedaya dengan senyuman mesra Cik Chah kita tu, kalau buat karipap memang mak dia kena cukai segumpal barang dua.

Di sebabkan Cik Chah dah bagi idea yang sangat bernas, saya mula la menumis inti. Rasa macam tak confident masukkan labu jadi masukkan sikit sahaja. Biar rasa kacang peas dan lobak merah serta kari tu overpower the labu (vah...macam judge Masterchef je saya berkomen :P)


Sekali tengok memang macam inti vege biasa hehehe.


Dan ofkos kalau epok-epok, my southern roots kata mesti BOLAT macam ni...



Sebab maybe dalam kotak fikiran saya, imej-imej dari zaman kanak-kanak makcik saya buat epok-epok mesti bulat...but who knows :)


OK resipi kulit epok-epok macam resipi kulit karipap, cuma dia bulat 2 keping, isi inti di tengah-tengah dan cantumkan. Kelim kemas. Itu sahaja perbezaan dia.

Resipi kulit karipap ada di SINI. Sila rujuk.

Bahan-bahan inti:
2 biji bawang putih
2 sudu kecil udang kering (direndam dan tumbuk)
1/2 cawan labu manis (buang kulit, cincang dadu)
1 cawan kacang peas
1 cawan lobak merah di cincang
1 sudu besar kari daging cap O
sedikit garam, perisa secukup rasa
1/2 cawan hirisan daun sup dan daun bawang
1 tangkai daun kari
1/2 camb kecil halba

Cara membuat:
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis halba dan daun kari (yg telah dilurut dari tangkai)
Masukkan bawang putih yang telah ditumbuk dan udang kering. 
Tumis sekejap. Masukkan lobak merah dah labu manis.
Masukkan serbuk kari yang sudah dibancuh dengan sedikit air menjadi pes. 
Tumis hingga naik bau dan masukkan kacang peas.
Bubuh sedikit garam, perisa secukup rasa.
Masukkan satu cawan air dan masak sehingga air surut dan seterusnya kering sedikit 
Sebelum di gunakan, tabur dengan hirisan daun sup dan daun bawang. 
Biarkan sejuk sebelum di bubuh sebagai inti.




Labu manis sebenarnya sangat bagus. Untuk maklumat lanjut baca di SINI.

Masakan Ikan

Faye's Homemade Fish & Chips - Ikan Lidah

11:44 PM


Beberapa hari lepas my DH beli ikan lidah. Hurmmm...sangat tidak ok sebab I ngeri tengok kepala dia hehehe.

sumber : google

SO - malam tu dalam kepala I decide untuk fillet isi ikan dia. Ofkos, I tak buang kepala dan tulang semua. Sayang - masih ada isi ikan yang sedikit pada kepala dan tulang tu. So I buat stok jelah since hari tu buat fish ball pakai ikan siakap ada baki kulit dan sekeping ekor yang DH beli (nak masak pun sikit sangat ekor tu - RM2 camtu)

I teringin nak buat white sos yang ada infuse rasa bawang putih. I tahu biasanya Fish & Chip memang sedap makan dengan sos tartar. Tapi for today I nak white sos juga.

Ni sebab kes hari tu tengok documentary pasal Michelin Star punya chef dan pasal Bernard Loiseau punya famous Cuisses de Grenouille - I tak pandang "kodok" dia (eee mana boleh makan, geli ah!) tapi terinterested dengan Garlic Purée tu
http://www.theworldwidegourmet.com/recipes/froglegs-garlic-parsley-loiseau/

Did you know that cara dia buat sangatlah rumit - rebus 2 minit, tapis, ulang balik cara tu 4 kali. Lepas tu buang tengah yang keras tu, dan buat balik macam di atas. 

Tade kerja kan? hahaha tu sebab la kut the late Bernard Loiseau dapat 3 Michelin Star :P

Tapi I tahu bawang putih yang dah direbus memang sedap ditambah dalam sos putih. So macam yang Mama I ajar - 1 whole garlic tu basuh dan potong "top" dia dan rebus. 





But since I rasa cam sayang plak kepala dan tulang ikan, I rebuskan sekali untuk buat stok ikan dan seafood yang simple, pakai garlic tu dengan black pepper sahaja. Stok I ketepikan dan save untuk dinner. I plan nak buat chowder je. 



I rasa the secret untuk dapatkan tepung yang ranggup adalah telur putih. I tak pernah campurkan kuning telur sebab telur putih ni akan jadikan batter ranggup. Formula kuih bangkit dan pavlova - kan dia pakai putih telur je :P


So I pukul sampai jadi cantik naik ada "peaks" baru I bancuhkan tepung. Simple. Macam tepung salut goreng pisang. Pakai Tepung dan air sahaja. Tapi this one, I bancuhkan dengan sedikit full cream milk.





Untuk hidangan sampingan saya buat simple garden salad. Letak vinegar sebab teringat zaman-zaman membesar di Brighton dan fish & chips yang sangat tasty kerana adanya vinegar yang di renjis-renjis. 


OK. Stop dah membebel dan ini bahan-bahannya

4 biji kentang besar
1 cawan tepung
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 cawan susu
2 biji telur putih
1 liter untuk menggoreng
4 ekor ikan lidah yang telah difillet

Cara membuatnya :

Sidedish Kentang Goreng :
Kentang saya basuh bersih-bersih dan potong wedges. Saya tak buang kulit sebab lebih berkhasiat goreng dengan kulit provided awak basuh kulit dia bersih-bersih.

Batter Tepung Untuk Goreng Fillet :
Dalam mangkuk saiz sederhana yang berasingan campurkan tepung, baking powder, dan garam. 
Pukul telur putih hinga mengembang naik.
Perlahan-lahan campurkan campuran tepung tadi. 
Masukkan susu dan kacau hingga sebati dan tiada ketulan.

Fillet ikan lidah saya "season" dengan lada hitam. 

Panaskan minyak di dalam periuk besar atau kuali elektrik kepada 350 darjah F (175 darjah C).

Celupkan fillet ikan ke dalam adunan, satu keping pada satu-satu masa, dan goreng dalam minyak panas. 
Goreng sehingga ikan kekuningan.
Toskan atas pengangkat dan juga kitchen tissue.

Untuk membuat white sauce :


Selepas itu just perah sedikit lemon, lada hitam dan perisakan dengan sikit gula dan garam.
Boleh juga campurkan jeruk timun dan daun bawang yang dicincang kalau nak. 


Boleh juga buat Sos Tartar  kalau tak nak white sauce -


2 cawan Mayonis 
1 sudu Capers
1 sudu besar Gerkins (jeruk timun) 
1 sudu besar Bawang besar kuning - dicincang
1/4 sudu kecil Bawang putih - dicincang
1 sudu kecil Jus lemon 
1 sudu kecil Serbuk lada putih 
Gula secukup rasa

Campurkan semua bahan iaitu mayonis, capers, pickle, bawang besar, gula, jus lemon, bawang putih, dan serbuk lada putih. Kacau sebati hingga gula hancur
**Tunas bunga pokok renek berduri Eropah selatan, yang dimasak dan dijeruk.

Kalau takde masa sangat, - ada cara lagi senang. Ambik kunci kereta, hidupkan enjin dan pergi ke TESCO :)

Sidedish Garden Salad :
Timun dan Tomato di potong dan digaul bersama sedikit cuka, gula dan garam.




Ini memang first time buat Fish & Chips guna Ikan Lidah ni. Tak sangka sangat sedap, isi dia sangat "mild" dan Mimi makan pun ok takde gatal-gatal


Mimi punya saya tak letak garam. Goreng pun minyak shallow (tak banyak)



Sedap memang sampai licin saya makan. Tambah pula untuk pencuci mulut ada lebihan kuih keria saya buat pagi tadi dan "wash down" dengan Kopi O panas. ALHAMDULILLAH.



Masakan Ikan

Kacang Kelor (Murungakai/Murungey/Moringa Oleifera Pods) Masak Asam

4:55 PM





Hari ini anak-anak teringin nak makan ikan rebus asam goreng.
Nak buat ikan rebus asam goreng ni senang sahaja, rebus ikan kembung dengan beberapa keping asam dan sedikit garam. Rebus sampai kering. Tapi saya tak rebus sampai habis airnya, saya simpan sikit sebab teringin nak masak rebus asam.


Masak asam kali ini saya bereksperimen dengan kacang kelor atau murungakai. Mungkin sebab dah selalu sangat masak kari, kita cuba resipi baru.

Khasiat kacang ni sangatlah banyak - baca di sini

Kacang yang sudah saya potong buat masak

Lauk ini memang sedap makan dengan nasi panas-panas dan ikan rebus asam goreng tu, atau ikan goreng biasa pun boleh.

Bahan-bahannya:

Air dari rebusan ikan rebus asam
2 sudu besar cili giling puteri
2 cm belacan
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
gula atau perisa secukup rasa
Beberapa batang kacang kelor yang sudah di potong dalam 2 inci.

Cara memasaknya:

Didihkan air rebusan ikan asam rebus yang sudah diangkat ikannya dan di tapis ke dalam periuk.
Masukkan cili giling dan belacan yang dah ditumbuk dengan bawang putih.
Masukkan 1 biji bawang besar yang sudah dihiris.
Setelah mendidih masukkan kacang kelor.
Rasa dan tambah gula atau perisa secukup rasa.
Biasanya lauk sudah cukup masin tapi kalau masih tidak tambah sedikit garam.

Selamat mencuba!

Chinese Dishes

My Very Own Pan Mee (板麺, Ban Mian)

5:04 PM



Hari ini mengidam sambal belacan tapi tak mahu makan nasi. Even my DH pun kena diet sebab takut tak lepas kalau dia ke pergi offshore, jadi we all opt for something low in calories.

Tetiba teringat stok ayam dan lebihan ayam rebus semalam banyak lagi. Maka otak geliga pun teringat Pan Mee (板麺, Ban Mian) jadi pagi tadi cepat-cepat cakap kat DH saya nak ke kedai sayur depan nak tengok ada cekur manis tak...

Huh :( hampa tak adalah - tanya budak Indon tu pun "ini hari tak ada la akak" - kalaulah kat rumah Mak di Parit Sulong, mesti dah boleh petik belakang rumah

Sebab tanyalah mana-mana kawan tiong hwa, Pan Mee mesti ada pucuk manis/cekur manis - macam kat Sun Seng Fatt @ Jalan Leong Sin Nam, Ipoh ni hah.

sumber : http://www.j2kfm.com/ipoh-food-pan-mee-sun-seng-fatt-jalan-leong-sin-nam/

Asalnya orang Tionghoa pakai "jyū" untuk sup dia. Tapi saya pakai "gāi" la - ayam hehehe orang melayu islam mana boleh - Ngóh m̀h'sihk jyū maaa hehehe

Bahan-bahan lain untuk stok cuma ikan bilis. Ikan bilis kena banyak - kalau tak rajin kopek bilis, boleh letak kiub bilis tu.


Tapi nak buat hidangan ni kena buat mee dia waktu pagi. Ye - mee dia buat sendiri - sebab itu I kata hidangan ni sangat healthy sebab mee kuning tu pun kan dia buat guna air kapur, sebab tu ada orang makan kadang-kadang boleh tercirit2 dan kembung perut.

Bahan-bahan untuk buat Mee Homemade :
3 cawan tepung gandum
3 biji telur grade A
1/2 cawan air (tambah jika perlu)
2 sudu kecil tepung jagung
1 sudu besar minyak jagung
secubit garam

Lauk Topping Daging :
250gram daging ayam (dicincang)
10 keping Cendawan Shitake kering (direndam sehingga lembut dan cincang)
4 biji bawang putih
3 sudu besar sos tiram
1/2 sudu teh kicap pekat
1/2 sudu teh minyak bijan
1 sudu kecil gula
200ml air
2 sudu kecil tepung jagung
garam dan lada putih secukup rasa

Untuk Hiasan :
Ikan Bilis (saya bakar instead of goreng)
Daun Bawang (dihiris)
Minyak Bawang Putih
Sawi (dicelur)

Sambal Tumis :
1 biji bawang merah (cincang)
4 sudu besar cili kisar
1 sudu besar petis/otak udang
sedikit garam, gula, perisa secukup rasa
sedikit cuka

Sambal Belacan :
Segenggam cili padi
2 keping belacan penang
1 biji limau kasturi
sedikit garam, gula, perisa secukup rasa

Kuah :
3 litre stok ayam*
200g ikan bilis (siang dan rendam)
sedikit lada putih, garam dan perisa secukup rasa

Cara membuat Kuah:
Renehkan stok ayam dam tambah ikan bilis serta sedikit lada putih, garam dan perisa secukup rasa
Biarkan mereneh perlahan

Cara membuat Mee:
Letakkan tepung dan secubit garam di dalam mangkuk pembancuh.
Buat lubang di tengah-tengah supaya dia jadi macam satu telaga.
Pecahkan telur di tengah-tengah.




Kacau perlahan-lahan dengan chopstik sehingga semua telur dan tepung sebati perlahan-lahan.



Selepas sebati seperti di bawah ini, tambah air sedikit demi sedikit sehingga doh lembut.
Tambah minyak. Dan uli sekali lagi.
Rehatkan doh dengan ditutup dengan kain lembab selama kurang-kurang 30 minit


Kalau ada mesin pasta tu lagi cepat.
Tapi kalau takde tak apa.

Selepas doh direhatkan - torak senipis yang boleh, alas semua peralatan dengan tepung jagung supaya tidak melekat.




Dengan menggunakan pisau yang tajam, potong agak-agak sebesar kueh teow.





Perlahan-lahan tarik-tarik supaya menjadi panjang tapi jangan sehingga putus.
Kalau ada mesin pasta tu lagi cepat. Tapi kalau takde tak apa.





Letakkan di dalam pinggang dan gaulkan dengan sedikit tepung jagung dan gembur-gemburkan.



Boleh dicelur dalam air panas mendidih seperti mencelur mee. Elok celur sebaik sahaja bila hendak makan.





Cara membuat topping daging cincang:
Bawang putih cincang di tumis hingga naik bau.
Masukkan daging cincang ayam dan cendawan.
Masak sehingga ayam masak.
Tambah ke dalam sos tiram, gula, kicap dan minyak bijan.
Teruskan kacau sehingga daging kisar ayam  masak.
Campurkan tepung jagung yang dibancuh dengan air dan masukkan ke dalam campuran daging cincang.
Masak sehingga sos memekatkan.
Perasakan dengan garam dan lada. Diketepikan.





Sambal Tumis:
Panaskan minyak (1/2 cawan)
Masukkan bawang dan tumis.
Masukkan cili kisar
Tumis hingga pecah minyak
Masukkan sedikit garam, gula, perisa secukup rasa
Perlahankan api
Tambah petis udang dan kacau.
Biarkan seketika tapi jangan sampai hangit.
Ketepikan (boleh simpan dalam botol bila dah betul2 sejuk)

Sambal Belacan:
Tumbuk Segenggam cili padi, belacan penang dan 2 biji bawang putih.
Perahkan 1 biji limau kasturi
Tambah sedikit garam, gula, perisa secukup rasa
Ketepikan

Minyak Bawang Putih:
10-15biji bawang putih dicincang halus.
Panaskan 1/2 cawan minyak masak - goreng bawang putih.
Bila bawang putih keemasan, angkat.
Sejukkan minyak.
Letakkan bawang putih di dalam bekas (berkaca) dan masukkan minyak tapi make sure minyak dah betul-betul sejuk ya!

Cara Dihidangkan:
Letakkan Pan Mee yang sudah dicelur dalam mangkuk
Letak sawi celur.
Letak kuah sup.
Kaup 2 sudu besar topping daging.
Letak bilis goreng.
Kaup 1 sudu kecil minyak bawang
Tabur daun sup yang dah di cincang
Boleh letak dalam pinggan sos, sambal tumis dan sambal belacan.



Makan panas-panas. Even untuk sarapan pun boleh dan begitu juga untuk minum petang. Lebih sedap kalau ada kopi O panas :)

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images