Seri Kaya

Seri Kaya Karamel

12:42 PM


Cuti sekolah sudah bermula.
Budak sahaja yang cuti. Mak dia terpaksa ambil alih tugas makcik kantin hehehe

My Aliya suka makan roti. Orang kurus boleh la nak makan apa dia suka hehehe
But one thing about her is dia suka makan in moderation. So kalau I buat something dia akan ulang-ulang banyak kali makan.

I suka buat kaya sebab I boleh adjust kandungan sugar dia, jadi tidaklah semanis kaya yang jual. Of course benda tak berawet tak berapa tahan lama but if you keep it in the fridge boleh tahan a week.


But in my case, biasanya by 4 days dah licin hehehe

Sumber resepi dari Mat Gebu Myresipi, dan mengikut Cik Mat, resepi asal dari Puan Norazlina Nordin, terima kasih sungguh saya pada Cik Mat dan Puan Norzalina kerana berkongsi resepi kaya yang mudah ini.

However, since I dah biasa buat caramel custard rasanya lebih elok kalau pakai kuning telur sahaja dan asingkan telur (kalau tak dia jadi macam scramble huhuhu)



I also suka pakai santan fresh. Tapi kalau nak cepat pakai je pati santan UHT tu.



Bahan-bahan ( Menghasilkan kurang lebih 2 cawan )

4 biji telur Gred A (kuning sahaja)
300 ml pati santan
240 g gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul (saya pakai esen daun pandan)

Untuk karamelnya :
60 g gula pasir
125 ml air panas

Cara-cara

1. Satukan telur, gula dan pati santan dalam satu bekas, kacau menggunakan wisk hingga gula hancur. Tapis adunan ke dalam periuk.

2. Masukkan gula pasir ke dalam periuk lain dan tenggekkan atas dapur. Masak hingga gula mencair, kacau selau. Bila guna menjadi perang, perlahan2 masukkan air panas dan terus mengacau. Matikan api.

3. Kacau adunan no 1, dgn wisk dan masukkan karemel tadi sambil terus mengacau. Masukkan daun pandan dan masak atas api sederhana sambil terus mengacau dengan wisk sehingga adunan menjadi pekat. Berhati2 kerana adunan yg pekat akan memercik semasa proses memasak. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas botol.

Mee

Mee Goreng Basah

11:13 AM



Mee Goreng Basah
Sumber rujukan : http://www.resepi-masakan.com/2011/03/resepi-mee-goreng-basah.html

Bahan-Bahan:
500gm mee kuning di basuh bersih untuk hilangkan kapur
100gm udang kecil
100gm sotong kecil
100gm fish ball
1 camca tepung jagung (bancuh dgn 2 sudu air masak)
3 ulas bawang putih (cincang halus)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
Kicap masin secukup rasa (saya pakai kicap ABC)
3 sudu minyak masak
Garam (terpulang:biasanya tidak perlu)
Setengah cawan air masak
1 cawan sawi 
1/2 cawan carrot

Untuk hiasan :
Tauhu digoreng dan dipotong dadu
Bawang goreng, hirisan cili

Cara membuat :
Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bila naik bau letak udang, fish ball dan sotong.
Bila separuh masak, masukkan bahan sos diikuti air masak. Kemudian masukkan mee, carrot dan sawi.
Kemudian, kicap dan akhir sekali bancuhan tepung jagung.
Boleh di hiaskan dengan bawang goreng, hirisan cili merah atau cili padi 




Kerapu

Baby Kerapu Stim Asam Boi

5:31 PM

*sila abaikan title di gambar hehehe


Asal cerita beli asam boi nak buat air kedongdong. Tapi kedongdong dah nak expired, saya tak bergerak2 keluarkan juicer dari cupboard hehehe


Lega rasanya bila dah habiskan daging dalam freezer. Betapa gumbiranya hati nampak freezer penuh ikan balik *ngee*

Baby Kerapu sangat tender isi dia dan lebih manis. Yang besar-besar ni kadang rasa cam pasir je kan?

Stim adalah what I called, resipi yang you can whipped up in no time. Janji ada mangkuk tahan panas (biasanya microwave safe) dan pengukus. Voila. Makan dengan nasi panas-panas time hujan. Superb!



Bahan-bahan:
2 ekor Baby Kerapu
2 biji bawang putih dicincang
1 biji bawang besar
1 inci halia
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
2 biji besar asam boi putih
1 sudu sos cili lingam
1 sudu kecil kicap
1 biji tomato dipotong 2
1 batang serai
sedikit hirisan cili padi
sedikit garam dan perisa secukup rasa

Cara memasak:
Ikan disiang dan direndam dalam air asam jawa selama 30 minit.
Masukkan ke dalam bekas kaca yang tahan panas
Sapu ikan dengan sos tiram
Renjis sos ikan dan kicap
Letak sos cili lingam
Bawang putih dicincang halus
Bawang besar di hiris bulat-bulat
Letakkan kedua-duanya di atas ikan
Serai dan asam boi di hiris halus juga
Taburkan
Letakkan tomato

Kukus selama 20 minit atau sehingga ikan masak sepenuhnya

Selamat mencuba!

donut

Donut Pedas Bersira (Donut Using Water Roux Starter)

4:27 AM



Wow. Betul-betul suka la dough bila pakai water roux starter ni. Serius dah goreng lama pun doh masih lembut dan tak keras. The best part was, dough tak berminyak macam donut yang selalu I beli kat makcik jual kuih tu huhuhu

Aliya dah beberapa kali menyebut, dia rindukan donut sira yang selalu dia beli kat previous school dia kat Johor dulu.

I ni bukan tak nak buat, memang selalu buat donut FAIL huhuhu
Since water roux starter untuk pau hari tu ada lagi and malam ni macam family tak nak makan nasi, I decided untuk buat pau lagi tapi doubled the recipe and bahagi dua (satu untuk pau dan satu untuk donut)


Frankly I never use shortening dalam my resipi (coz malas nak ke kedai bakery supply kt depan tu huhuhu) I just tambah minyak jagung je dalam 2 sudu besar. This time around as well, tak pakai pun tepung superfine or pau, just normal tepung gandum sahaja (again penyakit M melanda) But sometimes I pun frustrated juga tengok resipi bila calls for benda tak selalu ada kat rumah kan and my dear darling husband memang rajin beli tepung gandum hehehe..so it was an experiement of sort la. But with water roux starter nothing is impossible hehehe

There are also resipi yang calls for guna potato, hurmmm maybe next time we try and see texture dia ok ke tak ek?

But for now masih gunakan rosmarlina @ jintanmanis.com punya wonderful water roux starter pau resipi sebagai doh cuma I ganti tepung dan guna minyak jagung instead. I also tambah 1 biji telur.

Kalau pakai measurement ni dapat banyak donut, dalam 20 biji lebih rasanya.

DONUT GORENG - menggunakan resipi Pau Gebu ( water roux) resepi II
Sumber resepi: rosmarlina@jintanmanis.com

Bahan-bahannya
550 gram tepung gandum
2 sudu besar minyak jagung
220ml susu segar
3 sudu besar gula
2 sudu kecil double action baking powder
4 sudu besar water roux
11g yis
1 biji telur gred A
Minyak untuk menggoreng

resepi water roux
25 gram tepung gandum
125 ml air

cara-cara untuk membuat water roux
-masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan  menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan.

Cara-caranya
Bancuh yis dengan 3 sudu besar gula dengan sedikit air suam. Tunggu hingga naik berbuih-buih.

Masukkan semua bahan termasuklah water roux starter tu dalam bekas adunan dan uli sehingga tidak melekat pada tangan,( nak guna BM pun boleh) pastikan doh elastik ye, kemudian perap dalam 40 minit atau sehingga satu jam, tumbuk-tumbukkan doh keluarkan angin.

Torak doh menjadi leper dan potong menggunakan donut cutter. Biarkan sehingga dia double in size dan kemudian goreng dalam minyak yang banyak dan panas.
Goreng sehingga kuning keemasan, angkat dan toskan minyak.

RESIPI SAMBAL SIRA
Sumber Resipi : noorsha.blogspot.com

Bahan² untuk sira
15 tangkai cili kering
5 biji bawang putih
1/4 cawan sos tomato
2-3sb gula pasir (kemanisan ikut suka ya)
garam secubit rasa

10 -15 biji Donut yang telah digoreng

Cara2 untuk sira sambal:
1. Blend lada kering,bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air dan tumis hingga garing.
2. Masukkan gula,garam dan sos tomato. Gula terpulang pada citarasa samada nak manis atau tak. kalau nak manis, boleh tambah lagi.
3. Kacau lagi hingga tumisan kering @ garing sekali lagi. Kecilkan api dan buang lebihan minyak yg terhasil semasa menumis tadi.
4.Dengan api yg paling kecil, kacaukan donat dengan sambal. teruskan kaedah kaup balik hingga sambal melekat pada kuih.
5. Matikan api n sedia dihidang.Selamat Mencuba

Puas hati jadi kena berterima kasih balik pada noorsha.blogspot.com & rosmarlina@jintanmanis.com yang siarkan resipi memasing untuk saya gabungkan jadi yang terbaek hehehe

Now dah berangan nak buat sausage roll goreng la pulak sebab yang kosong Syasya makan sampai 4 biji hehehe (dia suka tu sausage) tapi tu kemudian eh?

Ros Mantou

Ros Mantou Berinti Kelapa

11:42 AM



Resipi ini berinspirasikan dari blog Wendy Table for 2. Pada asalnya resipi ini memang tiada inti. Saya teringin pula nak makan but at the same time nak juga berinti. Jadi untuk eksperimen kali ini, saya cuba masukkan inti kelapa dan mencuba teknik yang sama. Alhamdulillah jadi the first time buat.

Kalau ikutkan resipi Wendy, dia pakai keledek purple, saya tak pakai cuma guna resipi pau biasa dan tambah coloring yellow (yellow egg) The result lebih kurang sama.


Resipi pau saya guna resipi oleh rosmarlina @ jintanmanis.com dari posting saya sebelum ini, menggunakan Water Roux Starter.

I really had fun buat pau ni. Sangat inspirational. Even my daughter pun teruja sebab first time nampak pau yang begitu cantik. Inti kelapa was a good choice sebab bila sekali imbas memang ada macam debunga ros hehehe



Mari kita lihat bahan-bahan dan cara membuatnya

Bahan-bahan untuk Inti Kelapa:
1 cawan kelapa parut (ambil kelapa muda kalau boleh)
secubit garam
2 sudu besar soft brown sugar
sedikit air

Cara membuat Inti:
Dalam periuk masukkan kelapa, campurkan gula dan secubit garam dan sedikit air.
Kacau atas api sederhana sehingga sebati.
Sejukkan sebelum guna.

Kulit Mantou - menggunakan resipi Pau Gebu ( water roux) resepi II

Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com

Bahan-bahannya
550 gram tepung pau ( low protein flour)
2 sudu besar marjerin planta ( kalau guna shortening lagi bagus, saya guna minyak jagung)
220ml susu segar atau bancuhan susu tepung+1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
2 sudu kecil double action baking powder
4 sudu besar water roux
2 1/2 sudu kecil yis (tapi saya pakai 11g yis)

resepi water roux
25 gram tepung gandum
125 ml air

cara-cara untuk membuat water roux
-masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan  menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan.

Cara-caranya
Bancuh yis dengan 3 sudu besar gula dengan sedikit air suam. Tunggu hingga naik berbuih-buih.

Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli sehingga tidak melekat pada tangan,( nak guna BM pun boleh) pastikan doh elastik ye, kemudian perap dalam 40 minit atau sehingga satu jam, tumbuk-tumbukkan doh keluarkan angin.

Bahagi doh pada beberapa bebola kecil seberat 50gm dan biarkan sebentar, lebih kurang 6 ke 7 minit, kemudian leperkan sehingga membentuk seperti kulit karipap. Anda akan memerlukan 6 biji bebola untuk 2 kuntum.


Kulit pau agak melekit jadi selalu sapu dengan sedikit tepung ketika menguli. Setelah dileperkan ke enam-enam doh yang telah di canai perlulan di susun bertindih-tindih seperti di dalam gambar. Setelah dileperkan ke enam-enam doh yang telah di canai perlulan di susun bertindih-tindih seperti di dalam gambar.


Letakkan inti kelapa di doh pertama di canai yang berada di sebelah bawah seperti di dalam gambar.
Gulungkan doh. Kemudian doh digulung hingga hujung.



Kemudian potong menggunakan pemotong doh atau pisau tajam di tengah-tengahnya. Dasar bunga ros akan berlubang dan nampak inti, jadi kita harus tutup dan bentuk menjadi seolah-olah bunga ros.


Setelah dibentuk bolehlah letakkan dalam paper cup atau kertas minyak.  Dari sini doh akan direhatkan dan dibiarkan naik 2 kali ganda sebelum di kukus dalam kukusan yang telah di panaskan terlebih dahulu selama 10-12 minit


Kuih ni memang sedap makan panas-panas bersama kopi-o kurang manis. Selamat mencuba :)

Masakan Daging

Pau Daging Ala Char Siew Gebu (Water Roux Starter)

10:32 AM


Anak saya Aliya memang sangat sukakan Pau. Tak kisahlah pau apa, janji pau. Biasanya kalau dia minta buatkan, dia kata "Susah tak nak buat pau?". Saya selalu kata tak susah, tapi kalau nak buat gebu macam yang selalu beli tu agak susah sikit lah. 

Tapi mungkin kadang-kadang bila anak minta, Allah SWT murahkan rezeki dan rezeki itu kadangkala berupa ilmu. Semasa browsing untuk memahami istilah Char Siew yang sebenar dan juga variasi resipi pau, saya terjumpa petua oleh jintanmanis.com yang menggunakan water roux untuk resipi Pau Gebu Water Roux.

Water Roux Starter atau Tangzhong mengikut kata-kata The Wandering Gourmet 

Water Roux Starter is something used in bread making to make bread/buns springy. The springiness is fairly noticeable when you have let the bread/buns cool. Just poke your finger against the bun, you’ll see it is springy – causing people young-at-heart to go, “Whee!” *ahem*
To make the Water Roux Starter, you need 1 part flour, 5 parts water. For example, 50g flour, 250g water.
1. Whisk the flour and water that you have decided to use in a bowl until it is whisked well and is free of lumps.
2. Put it on the stove and warm it up for 2-3 minutes at 65C. Be careful not to burn it!
3. Cover it with plastic wrap and store it in the fridge.
When using it, make sure it is at room temperature. The Water Roux Starter lasts for 3 days before it goes off.
Untuk inti saya gunakan resipi yang saya belajar dari housemate saya sebelum saya kahwin yang berasal dari Sarawak. Beliau seorang Malay mix Chinese dan suka sangat char siew bun(pau) kebetulan mak dia pandai buat halal version. Memanglah biasanya Char Siew itu dari daging ba-alip-ba-ya, tapi maksudnya adalah roasted. Jadi just gantikan daging non halal tu dengan daging ayam atau lembu. Saya juga pakai oyster sos yang base dia mushroom (vegetarian)


As usual saya memang gemar beli Tepung Pau Bluekey. Senang sebab biasanya ada free 2 packet yis kering


Bahan-bahan Inti:
3 ulas bawang putih (cincang)
2 labu bawang holland (dicincang dadu)
500gm daging lembu (rebus dan kisar)
1 batang lobak merah (potong dadu)
1 sudu kecil sos tiram 
2 sudu kecil kicap lemak manis
1 sudu kecil sos tomato
sedikit minyak bijan
2 sudu kecil tepung jagung dibancuh dalam 1 cawan air
minyak untuk menumis
sedikit lada hitam (kisar)
Garam dan perisa secukup rasa.

Cara-cara memasak Inti:
Tumis bawang putih sekejap kemudian tumis bawang holland
Masukkan daging lembu dan lobak merah
Kemudian masukkan sos tiram, kicap lemak manis, sos tomato dan minyak bijan
Tumis sekejap dan kemudian masukkan bancuhan tepung jagung. 
Tambah garam dan perisa secukup rasa. 
Pastikan inti tidak berair sebelum angkat. 
Sejukkan sebelum diguna

Pau Gebu ( water roux) resepi II

Bahan-bahannya
550 gram tepung pau ( low protein flour)
2 sudu besar marjerin planta ( kalau guna shortening lagi bagus, saya guna minyak jagung)
220ml susu segar atau bancuhan susu tepung+1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula 
2 sudu kecil double action baking powder
4 sudu besar water roux
2 1/2 sudu kecil yis (tapi saya pakai 11g yis)

resepi water roux
25 gram tepung gandum
125 ml air

cara-cara untuk membuat water roux
masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan  menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan.

Cara-caranya
  1. Bancuh yis dengan 3 sudu besar gula dengan sedikit air suam. Tunggu hingga naik berbuih-buih.
  2. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli sehingga tidak melekat pada tangan,( nak guna BM pun boleh) pastikan doh elastik ye, kemudian perap dalam 40 minit atau sehingga satu jam, tumbuk-tumbukkan doh keluarkan angin.
  3. Bahagi doh pada beberapa bebola kecil dan biarkan sebentar, lebih kurang 6 ke 7 minit, kemudian leperkan sedikit dan masukkan sedikit  inti daging char siew, tutup kemas, ulang langkah tadi hingga doh habis.
  4. Lapik pau dengan baking sheet atau daun pisang, dan biarkan pau naik dua kali ganda lebih kurang 1 jam, Panaskan pengukus, dan pastikan air betul-betul mendidih, kukus pau dengan api sederhana, tak perlu api terlalu besar selama lebih kurang 7 hingga 8 minit sahaja, bergantung pada saiz pau.
Selepas sahaja siap pau ni bila suami makan, dia sendiri pun kata ada perbezaan sungguh bila campur dengan Water Roux Starter atau Tangzhong, jadi terima kasih banyak-banyak pada rosmarlina sebab share resipi ni.



Asam Pedas

Asam Pedas Daging

2:09 AM



Abah saya datang tempohari membawa nak dekat 5 kilo daging korban. Abah saya ada gout jadi dia tak boleh dah makan daging fresh. Rezeki kami la juga sebab duduk di bandar ni memang tak ada langsung pun dapat daging korban huhuhu

Biasanya daging ni saya memang ambik peluang masak asam pedas. Nak buat macamana, tekak orang selatan seminggu sekali mesti nak asam pedas.

Asam pedas daging sesuai di masak dengan daging yang baru dipotong sebab isi daging masih lembut, senang nak handle kata orang.

Asam pedas daging juga ada macam-macam variasi, tapi ini variasi mengikut tekak saya hehehe


Bahan-bahan:
1/2 kg daging - rebus hingga empuk, simpan air rebusan dan hiris nipis

(bahan tumis untuk diblender)
10 tangkai cili kering - rebus sehingga lembut
3 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1/2 inci halia
3 biji 1/2 inci kunyit hidup (sama dengan 1 sudu besar serbuk kunyit)


10 biji halba
1/4 sudu kecil kari daging
1/4 inch lengkuas
2 batang serai

2 biji buah tomato - setiap biji potong 4
Sedikit daun kesum
1 batang bunga kantan
2 biji buah keras
3 keping besar asam keping
1/2 cawan santan
Garam dan Gula secukup rasa

Cara penyediaan:

Kisar cili kering, bawang, halia dan kunyit sehingga halus.
Serai dan lengkuas cukup dengan hanya di titik.
Panaskan minyak dan masukkan halba kemudian tumiskan rempah bersama dengan bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik.
Tunggu hingga pecah minyak
Masukkan baki air rebusan daging tadi diikuti daging, buah tomato, daun kesum dan bunga kantan.
Masukkan santan dan kemudian asam keping.
Masukkan 2 biji buah keras yang sudah di tumbuk lumat.
Letakkan garam dan gula secukup rasa.
Biar ia mendidih kemudian angkat untuk disajikan

Sedap di hidang bersama-sama nasi sedikit lembik dari biasa.

Chinese Dishes

Penang Hokkien Mee

12:36 PM


Saya pertama kali makan Mee Udang ini bila dibuat oleh akak kantin di sekolah mak saya mengajar dulu. Mavlesnya orang Ipoh ni walaupun Melayu, tapi pandai masak makanan chinese. Ipoh memang sinonim sebegitu. So memang terima kasih tak terhingga pada akak tu kerana memperkenalkan saya pada this wonderful hawker food.

Saya juga harus berterima kasih pada DH, disebabkan dia supply Unifi, maka dapatlah saya buat self-study pasal mee ni hehehe. Banyak bahan rujukan especially the original chinese resipi seperti dia Rasamalaysia. Kena ada self study sebab saya kena buat HALAL version hehehe.

Setelah berpuluh kali buat mee ni, baru saya berani nak buat posting. Sebab this time DH kata was the best :)
Mungkin rezeki kami ada "happy hour sale" kat TESCO ketam turun harga (4 ekor dari RM8++ hanya jadi RM4++) Apa lagi, otak geliga saya sudah excited nak buat esoknya.


Kalau ada ketam bunga tak perlu pakai udang banyak sangat. Dalam 500gram pun sudah memadai (3 cawan gitu) Tapi kalau tak ada memang la kena beli banyak sikit sampai agak-agak sekilo huhuhu.

Ada yang sanggup kupas dan simpan kulit udang nak buat ni. Sampai 3kg. Ada yang sampai "import" dari rumah mak dia macam Puan Zaliana hehehe

Apapun, saya puas hati dan boleh claim ini sebagai MY OWN RECIPE - memang terangkat kata husband. Gerenti tak beli dah yang Instant Punya hehehe

Sekali tengok resipi memang nampak renyeh nak buat. Tapi once uols dah cuba buat dan makan, I gerenti you akan mengidam lagi.

OK, dah bersedia?

Sebelum tu, kena prepare bahan-bahan sampingan hidangan ni, sukatan dia ikut 4 orang nak makan  :
  • Rebus telur
  • Siang Kangkung dan celur
  • Buat bawang goreng
  • Hiris daun bawang
  • Celur tauge
  • Mee kuning dicelur (2 bag)
  • Minyak bawang putih
Bahan-bahan untuk Kuah dan Sambal:
  • 3 cawan udang basah
  • 2 biji bawang putih 
  • 1 sudu kacang tanah 
  • 2 inci belacan penang
  • Stok Ayam dari 2 rangka ayam (1 periuk)
  • 4 ekor ketam bunga 
  • Garam Gula & Perisa secukupnya
  • 1 cawan cili giling fresh
  • (dari cili kering yang direbus dan diblend)
  • 140 Cili giling Puteri 
  • 1 sudu otak udang (Petis)
  • 2 sudu udang kering (rendam dan blend)
Cara Membuat Minyak Udang:
  1. Udang dikupas kulit&kepala udang. Simpan kulit&kepala udang  jangan buang.
  2. Isi udang ketepikan.
  3. Tumis kulit&kepala udang dalam 1/2 cawan minyak.
  4. Bila sudah agak kuning masukkan 1 sudu besar kacang tanah.
  5. Tumis tapi jangan sampai kacang tanah hangus
  6. Tapiskan minyak tersebut di dalam periuk berasingan.


Cara Membuat Kuah:
  1. Asingkan kacang tanah dan kulit&kepala udang.
  2. Kulit&kepala udang diblend halus bersama-sama 2 ciub belacan penang (kurangkan belacan jika tak suka banyak)
  3. Ketepikan.
  4. Dalam periuk panaskan 3 sudu besar minyak tumisan udang tadi. Tumis ketam hingga kekuningan dan naik bau.
  5. Kemudian masukkan stok ayam atau stok daging.
  6. Masukkan kulit&kepala udang yang telah diblend bersama-sama belacan tadi.
  7. Masukkan sedikit garam, gula dan perisa secukupnya. 
  8. Biarkan mereneh (api kecil).
Cara mencelur isi udang:
  1. Isi udang yang dikopek tadi, di letak dalam satu mangkuk.
  2. Kemudian curahkan kuah yang panas (sedikit hingga menutupi) hingga agak-agak masak.
  3. Air tapisan jangan buang masukkan balik dalam periuk kuah.
  4. Ketepikan isi udang.
Cara Membuat Sambal Tumis Mee Udang:
  1. Panaskan minyak udang yang telah ditapis
  2. Tumis cili giling fresh, cili puteri dan udang kering yang telah diblend.
  3. Perlahankan api dan biarkan hingga pecah minyak. 
  4. Tambah 1 sudu petis udang
  5. Kacau hingga smooth.


Cara Menghidang Mee Udang Hokkien:
  1. Susunkan mee kuning, kangkung celur, taugeh celur, isi udang yang dah di celur. telur rebus. 
  2. Isikan dengan kuah.
  3. Taburkan bawang goreng, daun bawang.
  4. Letakkan sambal tumis & minyak bawang putih.
    *minyak bawang putih kalau nak buat refer sini ye : Pan Mee


p/s kacang tanah tadi saya masukkan balik dalam kuah. Kalau tak nak kacang tanah, then you pakai minyak kacang tanah ye hehehe

Ketam

Sup Ketam dan Jagung - Chinese Style

12:14 AM


Pucuk di cita, Ulam mendatang. My dear Shehan asyik menyebut Suweet Corn (Jagung) je dua tiga hari minggu lepas, sampai bergenang-genang jagung dalam minda saya. Kebetulan DH beli ketam. Last kopek, kecik-kecik comel - buat celah gigi kata orang huhuhu. But since nak anak-anak pun enjoy sama makan, terfikir plak tetiba Szechuan soup....but I got no Szechuan peppers lah


Ekceli dah lama tak makan chinese food macam ni. Mula la rasa ruginya bila dah stop kerja ni, takde rakan sejawat chinese yang nak kawin ke atau annual dinner yang mana company akan bagi chinese course meal. Oooo rambang mata walauwey kalau dah chinese course meal - ada dumplings, ada ikan, ada veges dan ofkos shark's fin soup or crab soup macam ni. Last sekali akan ada nasi - nasi goreng ke or butter rice.

Untuk dapatkan isi saya kukus ketam dahulu dalam 10 ke 15 minit. 


Biasanya kalau nak jadikan soup memang kena ada chicken stok. So kalau nak tahu macamana nak buat stok, refer sini ye : How to make chicken stock

Jagung yang saya guna ni ada tersedia dalam tin so senang la sikit


1 tin Jagung dalam tin Ayam Brand (Whole Kernel Corn)
6 cawan stok ayam, sebaik-baiknya buatan sendiri 
1 sudu teh parutan halia segar 
1 / 8 sudu teh serbuk lada hitam atau secukup rasa 
1 sudu teh halal garam, atau secukup rasa
Sedikit cuka 

5 ekor ketam sederhana (dikukus dan ambil isi)
5 putih dari telur yang besar, dipukul 
1 / 3 cawan dihiris nipis daun bawang

Cara Memasak :

Rebus stok ayam dalam periuk
Tambah ketam dan jagung, juga parutan halia.
Masak dengan api sederhana selama 15 minit hingga mendidih sekali lagi
Dalam mangkuk kecil, bancuh tepung jagung dengan 1 / 2 cawan air sejuk  dan kacau rata
Titiskan sedikit cuka
Tutup api dan tuang putih telur yang telah dipukul dan kacau perlahan.
Dengan api perlahan, masukkan campuran tepung dan air.

Perisakan dengan minyak bijan, lada hitam dan garam
Reneh selama beberapa minit, hingga sup pekat sedikit
Angkat dari api dan hidangkan bersama-sama hirisan daun bawang.


Sedap di makan bersama-sama Nasi Goreng Cina

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images