laksam

Laksam

8:44 AM



Bahan-bahan utk adunan "kueteow Laksam":
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam

Bahan-Bahan utk Kuah:
Ikan Kembung atau Mabong atau Parang
(direbus,dibuang tulang seperti kita hendak buat laksa)
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam
Santan (dalam satu biji)
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah/gula

Bahan-bahan untuk ulam
kacang panjang dihiris halus
taugeh
daun kesum (dipotong halus)
bunga kantan (dipotong halus)

Bahan-Bahan untuk Sambal belacan:
cili merah (kalau nak pedas tambah cili padi)
belacan
garam
limau kasturi

Cara-cara Membuat

1. Cara buat "kueteow Laksam : Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.

2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

4. Untuk sambal belacan: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau 

Sambal

Sambal Lonte Lemon

11:43 AM



Pencarian mencari pelbagai sambal. My Mama pernah suruh buat "assignment" ni. Suruh tanya Nenek resipi bermacam-macam sambal tradisi yang ada yang ramai sudah lupakan. Antaranya Sambal Gesek dan juga Sambal Lonte.

Kebelakangan ini macam suka pula rasa perahan lemon daripada limau kasturi, nipis ataupun asam jawa. Mungkin sebab wangi ianya membangkitkan selera, tapi lemon ni agak mahal juga kan huhuhu


 

OK. Berbalik pada resipi, ini...


Bahan-bahan:
1 biji bawang besar (atau 5 biji bawang merah)
2 biji cili merah
10-15 biji cili padi
1 genggam ikan bilis
4 cm belacan yang sudah di bakar
Sedikit air perahan lemon
Secubit gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
Goreng kesemua bahan-bahan.
Angkat
Tumbuk semua bahan-bahan yang telah digoreng tadi.
Campurkan perahan lemon dan gula ke dalam bahan-bahan yang telah siap ditumbuk.
Tuangkan sedikit minyak yang telah digunakan untuk menggoreng jika mahu
Siap untuk dimakan.
Sedap dihidangkan bersama-sama ulam-ulaman dan nasi panas-panas

Cucur

Cucur Pisang Table Sugar Free (tanpa sebarang gula makan)

3:10 PM


Berjaya buat table sugar free cucur pisang using Mazafati Dates dari Iran. Kurma ni manis keting kata orang. Memang macam madu. Tapi sekotak mencecah nak dekat RM10. Buat anything for more natural flavors.

Bahan-bahan :

10 biji pisang emas
15 biji kurma madu Iran (Mazafati)
1 1/2 cup tepung gandum

Minyak masak untuk mengoreng

Cara membuatnya :
Lenyek pisang sampai hancur
Buang biji dalam kurma dan masukkan dalam bekas untuk diputar dengan mixer
Masukkan pisang dan putar bahan2 on high speed
Lepas tu masukkan tepung
Putar on high untuk "masukkan udara" biar dia gebu sikit

Lepas tu "jemput" dan goreng dalam minyak yang betul2 panas.
Lepas golden dark brown, angkat dan terap minyak dalam kitchen tissue

Menariknya resipi ini sebab manis kurma sekata maka tak perlu tambah secubit garam yang seperti kebiasaan mak-mak dan makcik-makcik kita buat utk kuih muih yang pakai gula. Tektur dan warna cucur pun macam letak brown sugar. Manis dia tak keterlaluan and sangat2 SEDAP walaupun orang dewasa makan

Selamat mencuba!

Dairy Free

Karipap Dairy & Planta Free

9:41 PM



Majority kengkawan knows yang I terpaksa pantang dairy untuk Mimi. Mimi alah protein susu lembu jadinya I tak boleh la buat dah resipi karipap butter dan vege shortening. Tapi nasib baik teringat sembang2 makcik masa rewang kenduri kawin my brother dulu. Ada makcik tu cakap, pakai minyak masak pun boleh. Dia memang berniaga karipap so logik la jugak kan. Minyak masak tu murah. I tak nak pakai marjerin atas sebab-sebab tertentu. Rasanya elok la pakai minyak masak, minyak jagung or minyak zaitun kalau mampu kan hehehe

So resipi kulit karipap dairy and planta free adalah below :

(Untuk 20-30 biji karipap)
Bahan-bahan :
500 gm tepung gandum.
150ml minyak masak
220ml air

Cara-cara mengaul doh :

  1. Panaskan minyak masak dalam periuk sehingga betul panas. 
  2. Tuang tepung gandum dalam bancuhan
  3. Kacau perlahan dengan senduk. 
  4. (Saya ada mixer, so saya guna dengan "kaki" dia yang sesuai untuk bancuh roti)
  5. Campurkan dengan air suam (tak letak garam sebab untuk anak-anak makan)
  6. Setelah menjadi doh, tutupkan dengan tuala basah atau masukkan dalam ziplock bag. 
  7. Biarkan to rest untuk 15minit

Cara menerap menjadi bentuk love




  1. Terap tepung menjadi bentuk square. Ketebalan tepung ikut suka, jangan tebal sangat dan jangan nipis sangat. Divide into two
  2. Ambil terap biskut berbentuk love (better size besar). Tekan untuk buat impression atas one side of the tepung. Impression ni sebagai guide bila letak inti nanti.
  3. Using a small spoon, letakkan inti perlahan dan jangan sampai keluar dari impression line tu
  4. Ambil bentuk square yang sebelah lagi tu dan tutup atas inti. Tekan corners alongside inti tu perlahan-lahan
  5. Pastikan anda ingat impression bentuk love anda, dan gunakan terap tadi sebagai "cutter" 
  6. Tekan perlahan-lahan sehingga bentuk love tu di terap. Cara ni macam cara orang buat raviolli.
  7. Setelah di terap bersama-sama inti, satukan dan kemaskan dengan mengepil bucu-bucu bentuk supaya bercantum. 
Lepas tu baru kelim. Saya start dari atas and stop kat bucu bawah. Then only continue dari bucu bawah ke atas. Untuk Mimi saya buatkan inti sayur raja tumis dengan bawang besar. Sayur raja is New Zealand Spinach. Alhamdulillah bayam jenis ni Mimi boleh makan dan tak naik rashes (bayam biasa kadang-kadang menyebabkan sembelit dan kandungan nitrate tinggi menyebabkan rashes for eczema kids)



Kalau nak mengoreng, start dengan api sederhana panas, then masukkan. Once thing untuk dapat karipap cantik tak berjerawat sangat adalah goreng dengan api perlahan. This karipap freezes well. But keluarkan dari freezer to room temp baru goreng, takut melekat tepung pada tupperware, habis rosak.

Asam Laksa

Resipi Asam Laksa Penang

4:39 PM



Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )

1 paket besar laksa beras (yang licin)

Bahan-bahan untuk kuah laksa
1 kg ikan kembung atau ikan sardin

7-10 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
3 cm belacan penang

3-4 ulas asam keping
1/2 cawan air asam jawa
1/2 labu bawang besar

5-6 ulas bawang putih
1 inci lengkuas

segenggam daun kesum
1 batang bunga kantan
garam secukup rasa

Bahan-bahan untuk ulam laksa
4 biji telur rebus - dibelah dua
1 biji cili merah - dihiris
beberapa biji cili padi - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
1 batang timun yang dihiris panjang-panjang
4-5 helai daun salad yang dihiris
sedikit daun pudina dan daun kesum
petis udang

Cara-cara memasak

Ikan direbus bersama lengkuas, bawang putih dan sedikit garam.
Kemudian, asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan
Ikan rebus diperisikan lalu dikisar.
Tulang dan kepala ikan turut dikisar. Digaul dengan air dan kemudian ditapis ke dalam ramuan
Tumbuk bawang merah, cili kering yang dah direbus dan belacan.
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk dan tumiskan bahan-bahan tumbuk Kemudian masukkan air dari tulang dan kepala ikan yang dah dikisar.
Masukkan juga semua air rebusan ikan.
Masukkan daun kesum dan bunga kantan...
Kacau perlahan-lahan.
Masak hingga mendidih.
Masukkan asam keping dan air asam jawa.
Masukkan isi ikan.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Hidangkan laksa bersama-sama ulam dan bahan sampingan dan kuah laksa tadi.

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images