berempah

Ubi Kayu atau Ubi Keledek Di Goreng Berempah

10:47 AM


Lama sudah tidak publish resipi baru. Banyak dah ada dalam simpanan, masa sahaja tak mengizinkan.
Entah mengapa sejak dua menjak ni macam malasnya nak makan yang merapu meraban hehehe
Agak tegak melayu masih pekat. Teringin macam-macam yang Nenek saya dulu serve sebagai sarapan

nasi goreng pedas
cucur kelapa

and of kos...

UBI GORENG BEREMPAH




Sambal kicap pun dah lama tak bertapa dalam rumah ni. Bila makan ikan goreng, meloya tekak takde cicah. Nak beli kicap alang kepalang sebab tak galakkan anak-anak makan. Dah beli kena sorok ho ho ho
Anak nak hidup lama kan he he he
Nak kena juga cari Tamari Sauce kat Organic Food store la in the long run kalau nak makan healthy

Mula-mula saya goreng tak rebus kejap. Rasa ok-ok sahaja. Then ada kawan kat Facebook kata rebus kejap lagi wangi. Rupanya bukan sahaja wangi...mak ai...melt in your mouth je. Sedap

So anyway...ini resipi saya

Ubi Kayu atau Ubi Keledek Di Goreng Berempah
Bahan-Bahan asas:
1kg Ubi Kayu atau Ubi Keledek (di potong sederhana besar dan direbus dgn sedikit garam)

Bahan-Bahan Tumbuk
5 ulas bawang putih sederhana besar
1inch kunyit atau 2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu kecil jintanhalus
1 sudu kecil ketumbar
(kalau tak ada gantikan dengan 1 sudu rempah kurma pun boleh)

Cara-cara menyediakan resipi ini:
Bahan-bahan tumbuk ditumbuk hingga halus dan lumat
Ubi Kayu atau Ubi Keledek di rebus tadi dipotong wedges atau panjang2 tebal sikit
Gaul dengan bahan tumbuk dan perap sekejap

Panaskan minyak dan goreng dalam minyak banyak
Pastikan minyak panas supaya luar cepat garing dalam tak serap minyak sangat
Angkap dan toskan minyak atas kertas kitchen tissue

Hidangkan dengan sambal kicap.
Resipi sambal kicap saya RESIPI DI SINI
(dan petua nak pekat, tambah gula dalam 2 sudu besar - saya pakai Country Organic Raw Sugar, dia cepat pekat dan tak manis leting)

Sesuai untuk sarapan pagi atau minum petang dan dihidangkan dengan green tea or chinese tea :)





Blackberry

Panna Cotta Vegan Non Dairy dengan Stew Berries Campuran

5:11 PM


Ada kawan posting flavor ice cream Baskin Robbins untuk bulan August kat facebook - Panna Cotta Blueberry, haih terus kecur air liur. Tapi masalahnya, kalau makan mesti nanti ada effect pada Mimi (sebab dia masih menyusu dan sangat allergic pada susu lembu kalau tak kena gaya). Maka berkuburlah hasrat saya, sampailah semalam bila pergi pasar mini tempat biasa shopping tu, chinese boy tu kasi offer (sebab last box), fikir punya fikir, hurmmm apa nak buat dengan berries ni...maka otak pun mula la mengeliga teringat Panna Cotta.

Panna Cotta ni resipi asal adalah resipi Itali bermasuk cream yang dimasak dengan gelatin. Tapi since takde gelatin halal dan tak boleh makan susu, maka saya buat versi Vegan dan Non Dairy (pakai agar-agar dan pakai santan) - kalau ikut istilah mat salleh la hehehe

Jadi ini bahan-bahan dia :
Bahan-bahan untuk stew campuran berries.
¼ cawan gula perang
¼ cawan air
300 gram campuran blackberry, strawberry dan bluberry
1 kacang vanila, dibelah (vanila bean, kalau tak ada setitis esen vanila)
secubit garam

Bahan-bahan untuk Panna Cotta Santan:
200ml pati santan
400ml air
16gram agar-agar bertali
secubit garam
2 sudu besar gula organic (gantikan dgn gula putih jika tiada)

Cara-cara membuatnya :


1. Panaskan periuk atas api sederhana rendah, masukkan campuran berries, kacang vanila, gula, dan air. Masak perlahan selama 10 hingga 15 minit, atau sehingga cecair pekat sedikit tetapi tidak kesemuanya sejat. Biarkan ia sejuk dan buang kacang vanila.

2. Di dalam periuk lain dan di atas api sederhana rendah, didihkan air dan kemudian masukkan agar-agar. Tunggu sehingga agar-agar hancur. Kemudian baru masukkan gula dan pati santan. Pastikan anda sentiasa kacau supaya santan tidak pecah.

3. Bahagikan campuran panna cotta santan sama rata di antara 4 cawan. Sejukkan cawan sekurang-kurangnya 2 jam, atau sehingga campuran mempunyai keras kepada konsistensi gelatin.

4. Kemudian tambah campura berries serta sirupnya, di atas setiap cawan. Tutup cawan dengan plastic clingfoil dan sejukkan untuk 1 atau 2 jam tambahan sebelum dihidangkan.



Syrup berries ni sangat sedap and you know what it reminds me of....RIBENA!!! Hehehe tapi saya cakap kat anak-anak Ribena homemade ni dah sama dengan harga monavie jus ye huhuhuhu


Dan my girl yang sangat genius itu telah menggunakan lebihan syrup daripada berries campuran yang dah di stew ini untuk dijadikan berri bandung....huhuhu 


Boleh tengok je la tak boleh minum >.<
Selamat mencuba!!

Masakan Daging

Homemade Murtabak

12:20 PM


Murtabak memang favourite saya dan suami terutama bila tiba bulan ramadhan. Memandangkan suami dari Penang, dah tentu murtabak sana sedap sangat. Kat mana-mana pergi pun sedap; Kassim Mustafa punya ke, atau gerai biasa pun. Kadang-kadang bila beli kat bazar ramadhan ni, tak ade menepati selera suami, saya dan anak-anak, jadi cuba jaya juga lah untuk buat sendiri.

Nasib baik ada resipi Kak Besah ni. BEST. MENJADI. Dan yang penting boleh ubah ikut citarasa sendiri.


Bahan-bahan ( lebih kurang 20 biji jika besar 30 biji jika kecil)

Bahan-Bahan untuk inti :
500gram daging lembu (mince) atau daging ayam
7 biji bawang besar (dipotong dadu)
5 biji bawang merah
5 biji bawang putih
sedikit halia
2 sudu besar rempah kari daging dan 4 sudu rempah kurma-dibancuh dgn semangkuk air.
2 biji telur
1 cawan kobis dicincang

Bahan-Bahan untuk kulit :
1/2 kg tepung gandum
1 1/2 cwn air
1/2 sudu mkn penuh garam
1sudu mkn gula
1/2 cawan susu full cream

Bahan-Bahan untuk Bawang Bercuka :
2 biji bawang besar
jus dari perahan 1/2 lemon
jus dari ubi bit (beetroot) optional
(blender ubi bit, tapis untuk dapatkan airnya)

Bahan-Bahan untuk Kari Pencicah :
Daun kari dalam 10 helai
sedikit halba
1 camca besar serbuk kari
1 camca besar asam jawa (dibancuh air)
sedikit gula dan garam secukup rasa
3 biji kentang (kopek dan potong dadu)
Minyak untuk menumis

Cara membuatnya:
Buat kulit dahulu untuk direndam dalam minyak selama 7 jam
Bancuh air (biar suam senang) dengan garam dan gula sampai larut
Masukan tepung dalam mixer
Tambah susu full cream
Mix perlahan
Kemudian masukkan perlahan-lahan campuran air+garam+gula
(Jangan semuakan tapi slow-slow sampai dapat doh yg licin & kental)
Tak perlu uli/mix dengan kuat serperti nak uli donut.
Uli perlahan lebih kurang dalam 10 - 15minit.
Ikut cara Kak Besah gentel bulat-bulat sebesar penutup botol air mineral tapi I rasa cam kecik sikit so rasanya kalau double dari size penutup botol air mineral tu ok
Penutup botol air mineral besar kut ;P
Rendamkan dalam minyak hingga tenggelam.
Buat hingga habis.(jgn bimbang,minyak tak akan terjejas & boleh disimpan semula)

Saya biarkan selama 7 jam tapi Kak Besah kata at least 3 jam pun ok


Cara membuat Bawang Bercuka:
Bawang besar dihiris nipis dan kemudian direndam dalam jus beetroot
(tak nak rendam pun tak apa)
Jika direndam, ditapis.
Bawang tadi di campur dengan lemon jus, garam dan gula.
Jika mahu pedas boleh tambah hirisan cili padi
Masukkan Bawang Bercuka yang sudah siap ke dalam peti sejuk.

Cara Membuat Inti:
Tumbuk hingga lumat bawang putih, bawang merah dan halia sampai lumat.
Bancuh dengan serbuk kari dan serbuk kurma
Campurkan dengan air sampai menjadi paste.
Panaskan minyak dan tumis rempah paste ni sampai naik bau
Masukkan daging.
Tumis sekejap.
Masukkan semangkuk air dan biarkan mereneh sampai daging empuk
Jangan sampai air kering.
Biar ada air sikit (sampai kuah jadi separuh)
Kalau nak kering dan daging belum empuk tambah air lagi.
Biarkan sekejap sampai mereneh
Masukkan kobis dan masak hingga kobis lembut
Angkat perlahan-lahan inti, ketepikan untuk disejukkan tapi jangan diambil kuahnya

Cara Membuat Kari Pencicah:
Dalam kuali berasingan, panaskan 1 sudu besar minyak
Masukkan halba dan daun kari, tumis sekejap
Tambah 2 sudu serbuk kari yang sudah di bancuh air menjadi paste
Tumis hingga naik bau
Masukkan kuah kari masak inti tadi
Masukkan kentang yang sudah dikopek dan dipotong dadu
Masukkan air sehingga menutup kentang
Lepas kentang empuk, masukkan pati santan atau santan pekat
Masukkan 1 sudu asam jawa (yang telah dibancuh dgn sedikit air)
Biarkan mereneh tapi jangan sampai santan pecah
Siap dan ketepikan

Cara Membungkus murtabak:
Inti tadi di campur dengan bawang besar dipotong dadu.
Pecahkan 2 biji telur dan gaul.


Saya gunakan tudung periuk yang dilenser minyak untuk alas tepung
Ambil satu bebola tepung dari rendaman minyak
Lenyekkan atas tudung periuk dan lebarkan perlahan-lahan
Lebarkan agak-agak size murtabak yang anda mahu


Senduk inti dan letakkan
Kemudian lipat untuk membungkus murtabak.




Transfer perlahan-lahan ke tempat mengoreng
Harus sabar kerana kulit mudah koyak.
Masa tak berapa yakin, saya tekup murtabak dengan satu tangan dan terbalikkan
Kemudian saya letak perlahan ke kuali
Mengoreng murtabak harus api kecil, agar inti masak dan kulit tidak hangus.
Pastikan anda tos minyaknya betul-betul dan kemudian toskan atas kertas tisu dapur.



Buat hingga habis.
Kalau ada lebih, buatla jadi roti prata :)
Selamat mencuba!

laksam

Laksam

8:44 AM



Bahan-bahan utk adunan "kueteow Laksam":
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam

Bahan-Bahan utk Kuah:
Ikan Kembung atau Mabong atau Parang
(direbus,dibuang tulang seperti kita hendak buat laksa)
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam
Santan (dalam satu biji)
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah/gula

Bahan-bahan untuk ulam
kacang panjang dihiris halus
taugeh
daun kesum (dipotong halus)
bunga kantan (dipotong halus)

Bahan-Bahan untuk Sambal belacan:
cili merah (kalau nak pedas tambah cili padi)
belacan
garam
limau kasturi

Cara-cara Membuat

1. Cara buat "kueteow Laksam : Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.

2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

4. Untuk sambal belacan: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau 

Sambal

Sambal Lonte Lemon

11:43 AM



Pencarian mencari pelbagai sambal. My Mama pernah suruh buat "assignment" ni. Suruh tanya Nenek resipi bermacam-macam sambal tradisi yang ada yang ramai sudah lupakan. Antaranya Sambal Gesek dan juga Sambal Lonte.

Kebelakangan ini macam suka pula rasa perahan lemon daripada limau kasturi, nipis ataupun asam jawa. Mungkin sebab wangi ianya membangkitkan selera, tapi lemon ni agak mahal juga kan huhuhu


 

OK. Berbalik pada resipi, ini...


Bahan-bahan:
1 biji bawang besar (atau 5 biji bawang merah)
2 biji cili merah
10-15 biji cili padi
1 genggam ikan bilis
4 cm belacan yang sudah di bakar
Sedikit air perahan lemon
Secubit gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
Goreng kesemua bahan-bahan.
Angkat
Tumbuk semua bahan-bahan yang telah digoreng tadi.
Campurkan perahan lemon dan gula ke dalam bahan-bahan yang telah siap ditumbuk.
Tuangkan sedikit minyak yang telah digunakan untuk menggoreng jika mahu
Siap untuk dimakan.
Sedap dihidangkan bersama-sama ulam-ulaman dan nasi panas-panas

Cucur

Cucur Pisang Table Sugar Free (tanpa sebarang gula makan)

3:10 PM


Berjaya buat table sugar free cucur pisang using Mazafati Dates dari Iran. Kurma ni manis keting kata orang. Memang macam madu. Tapi sekotak mencecah nak dekat RM10. Buat anything for more natural flavors.

Bahan-bahan :

10 biji pisang emas
15 biji kurma madu Iran (Mazafati)
1 1/2 cup tepung gandum

Minyak masak untuk mengoreng

Cara membuatnya :
Lenyek pisang sampai hancur
Buang biji dalam kurma dan masukkan dalam bekas untuk diputar dengan mixer
Masukkan pisang dan putar bahan2 on high speed
Lepas tu masukkan tepung
Putar on high untuk "masukkan udara" biar dia gebu sikit

Lepas tu "jemput" dan goreng dalam minyak yang betul2 panas.
Lepas golden dark brown, angkat dan terap minyak dalam kitchen tissue

Menariknya resipi ini sebab manis kurma sekata maka tak perlu tambah secubit garam yang seperti kebiasaan mak-mak dan makcik-makcik kita buat utk kuih muih yang pakai gula. Tektur dan warna cucur pun macam letak brown sugar. Manis dia tak keterlaluan and sangat2 SEDAP walaupun orang dewasa makan

Selamat mencuba!

Dairy Free

Karipap Dairy & Planta Free

9:41 PM



Majority kengkawan knows yang I terpaksa pantang dairy untuk Mimi. Mimi alah protein susu lembu jadinya I tak boleh la buat dah resipi karipap butter dan vege shortening. Tapi nasib baik teringat sembang2 makcik masa rewang kenduri kawin my brother dulu. Ada makcik tu cakap, pakai minyak masak pun boleh. Dia memang berniaga karipap so logik la jugak kan. Minyak masak tu murah. I tak nak pakai marjerin atas sebab-sebab tertentu. Rasanya elok la pakai minyak masak, minyak jagung or minyak zaitun kalau mampu kan hehehe

So resipi kulit karipap dairy and planta free adalah below :

(Untuk 20-30 biji karipap)
Bahan-bahan :
500 gm tepung gandum.
150ml minyak masak
220ml air

Cara-cara mengaul doh :

  1. Panaskan minyak masak dalam periuk sehingga betul panas. 
  2. Tuang tepung gandum dalam bancuhan
  3. Kacau perlahan dengan senduk. 
  4. (Saya ada mixer, so saya guna dengan "kaki" dia yang sesuai untuk bancuh roti)
  5. Campurkan dengan air suam (tak letak garam sebab untuk anak-anak makan)
  6. Setelah menjadi doh, tutupkan dengan tuala basah atau masukkan dalam ziplock bag. 
  7. Biarkan to rest untuk 15minit

Cara menerap menjadi bentuk love




  1. Terap tepung menjadi bentuk square. Ketebalan tepung ikut suka, jangan tebal sangat dan jangan nipis sangat. Divide into two
  2. Ambil terap biskut berbentuk love (better size besar). Tekan untuk buat impression atas one side of the tepung. Impression ni sebagai guide bila letak inti nanti.
  3. Using a small spoon, letakkan inti perlahan dan jangan sampai keluar dari impression line tu
  4. Ambil bentuk square yang sebelah lagi tu dan tutup atas inti. Tekan corners alongside inti tu perlahan-lahan
  5. Pastikan anda ingat impression bentuk love anda, dan gunakan terap tadi sebagai "cutter" 
  6. Tekan perlahan-lahan sehingga bentuk love tu di terap. Cara ni macam cara orang buat raviolli.
  7. Setelah di terap bersama-sama inti, satukan dan kemaskan dengan mengepil bucu-bucu bentuk supaya bercantum. 
Lepas tu baru kelim. Saya start dari atas and stop kat bucu bawah. Then only continue dari bucu bawah ke atas. Untuk Mimi saya buatkan inti sayur raja tumis dengan bawang besar. Sayur raja is New Zealand Spinach. Alhamdulillah bayam jenis ni Mimi boleh makan dan tak naik rashes (bayam biasa kadang-kadang menyebabkan sembelit dan kandungan nitrate tinggi menyebabkan rashes for eczema kids)



Kalau nak mengoreng, start dengan api sederhana panas, then masukkan. Once thing untuk dapat karipap cantik tak berjerawat sangat adalah goreng dengan api perlahan. This karipap freezes well. But keluarkan dari freezer to room temp baru goreng, takut melekat tepung pada tupperware, habis rosak.

Asam Laksa

Resipi Asam Laksa Penang

4:39 PM



Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )

1 paket besar laksa beras (yang licin)

Bahan-bahan untuk kuah laksa
1 kg ikan kembung atau ikan sardin

7-10 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
3 cm belacan penang

3-4 ulas asam keping
1/2 cawan air asam jawa
1/2 labu bawang besar

5-6 ulas bawang putih
1 inci lengkuas

segenggam daun kesum
1 batang bunga kantan
garam secukup rasa

Bahan-bahan untuk ulam laksa
4 biji telur rebus - dibelah dua
1 biji cili merah - dihiris
beberapa biji cili padi - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
1 batang timun yang dihiris panjang-panjang
4-5 helai daun salad yang dihiris
sedikit daun pudina dan daun kesum
petis udang

Cara-cara memasak

Ikan direbus bersama lengkuas, bawang putih dan sedikit garam.
Kemudian, asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan
Ikan rebus diperisikan lalu dikisar.
Tulang dan kepala ikan turut dikisar. Digaul dengan air dan kemudian ditapis ke dalam ramuan
Tumbuk bawang merah, cili kering yang dah direbus dan belacan.
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk dan tumiskan bahan-bahan tumbuk Kemudian masukkan air dari tulang dan kepala ikan yang dah dikisar.
Masukkan juga semua air rebusan ikan.
Masukkan daun kesum dan bunga kantan...
Kacau perlahan-lahan.
Masak hingga mendidih.
Masukkan asam keping dan air asam jawa.
Masukkan isi ikan.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.

Hidangkan laksa bersama-sama ulam dan bahan sampingan dan kuah laksa tadi.

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images