Kari Ikan Susu Segera TESCO

Ikan Susu Masak Kari Segera TESCO

3:40 AM


Since dah start masak untuk homemade baby food Mimi, masa untuk masak hidangan utama keluarga perlu di pendekkan, so as usual saya cari shortcut.

Walaupun ada setengah chef tidak bersetuju sangat dengan short cut, bagi saya, the ends justify the means - suatu hidangan yang lazat dan cepat.

Mengapa segera? Sebab takde sibuk-sibuk nak kopek bawang banyak sangat dan sebagainya. Hanya sedikit preparation pada ikan dan bahan-bahan sampingan.

Sebenarnya saya tak PERNAH seumur hidup masak Ikan Susu dan setelah puas berdating dengan pakcik Gugel, ternyata Ikan Susu hanya good for :

  1. Asam Pedas
  2. Kari
  3. Tomyam
Maka dengan jelas saya memilih KARI :)

Bahan-bahannya :

Ikan Susu sederhana besar
1 biji bawang merah besar
Sedikit halba
1 tangkai daun kari
Santan dari 1 biji kelapa
2 keping asam keping
1/2 paket rempah kari ikan adabi
Sedikit garam dan gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

Cara-cara memasaknya:

Ikan Susu di siang dan buang sisik, potong pada 4 bahagian.
Bawang besar di hiris.

Tumiskan sedikit halba dan daun kari sekejap dan kemudian masukkan bawang.
Masukkan rempah segera Kari Ikan TESCO - rempah ini basah dan agak berminyak sedikit jadi minyak menumis tak boleh banyak.

Jika ada sayuran seperti terung bulat dan bendi boleh la tambah ketika  dan letak sedikit air.
Tunggu higga sayur empuk
Masukkan ikan dan santan pekat
Tunggu sebentar hingga ikan masak
Masukkan asam keping, gula dan garam secukup rasa.

Makan dengan nasi panas-panas, telur goreng mata dan kicap - mesti terangkat!!

Masakan Jawa

Terung Bulat Masak Sambal

3:30 PM



Selalu mak saya masak resipi ni pakai terung panjang, tapi since husband beli terung bulat ni banyak dan since terung ni tak elok simpan lama-lama maka selepas guna masak kari dan ada baki, saya guna buat masak resipi kegemaran saya.

Terung masak sambal ni saya rasa, rata-rata siapa yang dari Johor (dan mungkin jawa) selalu masak resipi ni. Jadi setelah bertahun masak resipi ni, saya olah sikit-sikit supaya menepati citarasa suami yang sukakan pedas.



Saya tak tambah asam jawa, sebaliknya saya gantikan dengan sos tomato supaya rasa sedikit lemak masak.

Bahan-bahannya :

4 biji terung bulat

4 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1/2 genggam cili kering
*4 biji cili padi hijau siam
2 sudu tomato sos
1 carton kecil cili giling jenama puteri
2 inci gula kerek/nissan
garam dan perisa secukup rasa

minyak untuk menggoreng terung dan menumis


photo from : http://www.thaitable.com/thai/ingredient/thai-chili-pepper

*Bagi yang tertanya-tanya apa dia cili padi hijau siam, nah lihat di atas - yg paling tepi sebelah atas tu saya panggil cili padi hijau siam.

Ini cili giling puteri yang saya pakai..sedap ni

Terung bulat dipotong menjadi 4 wedges dan digoreng hingga lembut. Ketepikan dan letak atas pinggan hidangan.
Ciling kering di rebus dan di kisar bersama-sama 4 ulas bawang putih dan 4 biji cili padi hijau. Kurangkan cili padi jika tidak mahu terlalu pedas.
Bawang besar di hiris bulat-bulat (macam onion ring)

Panaskan minyak dalam 1 sudu besar dan tumis bahan-bahan kisar tersebut.
Kemudian masukkan cili giling jenama puteri.
Masukkan bulan bawang besar yang telah dihiris.
Biarkan cili masak untuk seketika.
Kemudian masukkan gula nissan dan tomato sos.
Tumis untuk seketika.
Masukkan garam, gula dan perisa secukup rasa.

Setelah sambal masak, tuangkan ke atas terung yang telah digoreng.

Sedap di makan bersama-sama nasi panas yang agak lembut sedikit bersama-sama ikan goreng dan sup sayur bening :)

Selamat mencuba!



Begedil

Bergedil Carrot Bersos Ikan

1:51 AM



Ini versi Too Fast Too Furious kalau teringin sangat nak makan begedil. Why? Sebab tak renyeh macam buat begedil sebelum ni. Cara masih sama, cuma bahan  tak banyak dan tak rumit.

Bahan-bahannya :
(rempah)
4 biji bawang putih ditumbuk
2 sudu besar Sos Ikan (Sos Ikan agak masin jadi kurangkan jika tidak suka masin)
sedikit serbuk perisa (jika mahu - saya pakai Secukup Rasa)

5 biji kentang sederhana
(dipotong wedges, digoreng dan ditumbuk hingga hancur)
1 biji carrot (disagat)
1 mangkuk serbuk roti
1 hingga 2 sudu tepung jagung

1 biji telur
sedikit lada putih - secukup rasa

Minyak untuk mengoreng kentang dan kemudian begedil (dalam setengah cawan)

Cara Membuatnya:

  1. Campurkan rempah, kentang dan carrot. 
  2. Gaulkan
  3. Campurkan pula serbuk roti dan 2 sudu tepung jagung
  4. Gaulkan dan bulat-bulatkan menjadi begedil
  5. Sebelum goreng celupkan dalam telur yang sudah dipukul bersama-sama serbuk lada putih
  6. Goreng hingga garing dan toskan.
  7. Sedia terhidang
Ok selamat mencuba!

Masakan Ayam

Ayam Goreng Rempah Upin Ipin

1:24 AM


Resipi ni saya amalkan kalau masak nasi ayam atau kalau anak dalam mood tak mahu makan. Syasya saya kata ini resipi "ayam toyeng" hehehe

Biasanya ayam kena rebus dahulu jadi bila kita goreng tak lama so lebih sesuailah untuk anak-anak kita makan.. Tekturs yang crispy membangkitkan selera mereka dan boleh dicincang untuk dihidangkan bersama-sama bubur. Saya sarankan hidangkan bersama-sama sup sayur supaya hidangan tidak "kering" jika di makan bersama-sama nasi.

Bahan-bahan
4 keping ribs ayam (bahagian dada)
2 ulas bawang putih (dibasuh jangan buang kulit dan diketuk)

..utk rempah tumbuk
6 ulas bawang putih
1 sudu kecil jintan
1 sudu kecil ketumbar
sedikit kunyit hidup atau serbuk kunyit.
sedikit garam dan perisa (saya suka guna Secukup Rasa)

minyak untuk mengoreng

Cara-cara memasak:
  1. Rebus ayam bersama-sama 2 ulas bawang putih (dibasuh jangan buang kulit dan diketuk)
  2. Setelah ayam empuk, angkat dan toskan.
  3. Perapkan bersama-sama rempah tumbuk selama sejam
  4. Goreng dalam minyak yang panas sehingga garing
  5. Boleh di cincang kecil-kecil sebelum dihidangkan bersama-sama nasi, bubur atau di tambah dalam nasi goreng.
  6. Sedap juga jika di makan bersama-sama cicah sambal kicap
Air rebusan ayam jangan dibuang - boleh dibuat Sup Ayam Sawi Dan Carrot Bening :)

Selamat Mencuba!

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images