Epok-Epok Labu, Lobak Merah & Kacang Peas

3:47 PM


Ini cerita bila DH beli labu yang besar tapi anak-anak tak suka labu :P

Jadi mak dia main sembunyi-sembunyi lah apa lagi.
Yang penting semua orang suka kari dan karipap :) 

Terima Kasih lah kepada penolong setia saya Cik A'aesyah Marissa yang pagi-pagi dah macam broken record "Mama nak kipap...nak kipap. Syasya nak kipap"
Motif bukan untuk makan tapi untuk tolong memasak sama (mode : sebenarnya tolong kecah sama :P)



Owh..janganlah terpedaya dengan senyuman mesra Cik Chah kita tu, kalau buat karipap memang mak dia kena cukai segumpal barang dua.

Di sebabkan Cik Chah dah bagi idea yang sangat bernas, saya mula la menumis inti. Rasa macam tak confident masukkan labu jadi masukkan sikit sahaja. Biar rasa kacang peas dan lobak merah serta kari tu overpower the labu (vah...macam judge Masterchef je saya berkomen :P)


Sekali tengok memang macam inti vege biasa hehehe.


Dan ofkos kalau epok-epok, my southern roots kata mesti BOLAT macam ni...



Sebab maybe dalam kotak fikiran saya, imej-imej dari zaman kanak-kanak makcik saya buat epok-epok mesti bulat...but who knows :)


OK resipi kulit epok-epok macam resipi kulit karipap, cuma dia bulat 2 keping, isi inti di tengah-tengah dan cantumkan. Kelim kemas. Itu sahaja perbezaan dia.

Resipi kulit karipap ada di SINI. Sila rujuk.

Bahan-bahan inti:
2 biji bawang putih
2 sudu kecil udang kering (direndam dan tumbuk)
1/2 cawan labu manis (buang kulit, cincang dadu)
1 cawan kacang peas
1 cawan lobak merah di cincang
1 sudu besar kari daging cap O
sedikit garam, perisa secukup rasa
1/2 cawan hirisan daun sup dan daun bawang
1 tangkai daun kari
1/2 camb kecil halba

Cara membuat:
Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumis halba dan daun kari (yg telah dilurut dari tangkai)
Masukkan bawang putih yang telah ditumbuk dan udang kering. 
Tumis sekejap. Masukkan lobak merah dah labu manis.
Masukkan serbuk kari yang sudah dibancuh dengan sedikit air menjadi pes. 
Tumis hingga naik bau dan masukkan kacang peas.
Bubuh sedikit garam, perisa secukup rasa.
Masukkan satu cawan air dan masak sehingga air surut dan seterusnya kering sedikit 
Sebelum di gunakan, tabur dengan hirisan daun sup dan daun bawang. 
Biarkan sejuk sebelum di bubuh sebagai inti.




Labu manis sebenarnya sangat bagus. Untuk maklumat lanjut baca di SINI.

You Might Also Like

0 comments

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images