Pengat Labu Tanpa Lemak
2:00 PM1 Biji Ladu sederhana besar
makan gula merah secukup rasa
secubit garam
2 helai daun pandan
air (sehingga menutupi labu)
Halia muda yang dihiris (mengikut kesukaan)
Cara-caranya
Labu dibersihkan tapi jangan buang kulit. Buang Biji dalam sahaja
Kalau sederhana besar, potong dua kalau besar potong empat
Masukkan dalam periuk dan tuang air sehingga menutupi labu tersebut
Masukkan gula merah secukup rasa & secubit garam
Masukkan hirisan halia muda dan 2 helai daun pandan yang disimpul
Rebus hingga isi labu tanak.
Boleh di makan panas-panas atau disejukkan dahulu
Labu juga boleh digantikan dengan Pisang Nangka, Awak atau Nipah, tetapi gantikan gula merah dengan gula batu (atau putih)
Resipi yang sama juga boleh dibuat menggunakan Keledek - fun-shee-tong-sui
0 comments