Sambal

Sambal Kicap atau Sambal Hitam

10:52 AM

Sue mentioned in her previous comment asking me how to make the Sambal Hitam.

Sambal kicap ke Sue?

Usually the resipi is sangat simple :
Cili Padi segenggam kalau nak truly pedas, if not half of it
Kicap Jalen
Bawang Putih 3 ulas
2 sudu besar gula (organic raw sugar)
sedikit garam

..tu je

The best cili padi I rasa untuk buat sambal kicap is this one below :


Tak tahu la orang lain macamana, but this one rocks hahaha (sedap la tu)


Make sure you rendam dalam air panas dulu sebelum tumbuk (this one I buat lama dah untuk tutorial bergambar buat Soto - tu yang pakai cili padi yang jenis lain) Tangkai cili padi ditumbuk sekali, nenek I kata dalam tangkai tu ada ubat untuk sakit perut makan cili padi...betul kut sebab I jarang sakit perut tiap kali makan sambal kicap kalau ditumbuk dgn batang2 nye sekali



Yang ini pulak kicap TERBAEK kalau nak buat sambal kicap....nothing compares to this. Kilang membuatnya pun dekat my parent's place in Johor hahaha ofkos la terbaek wok!



Lesung batu juga harus tumbuk itu cili ok...no blender2...tak sedap. Masa nak tumbuk tu tambah la sikit garam...bukan apa, senang nak lumat bila ada garam.


Lepas tumbuk, tambah la kicap. Kalau rajin, buat banyak sekali sebab makin lama di simpan makin sedap sebenarnya.


Simpan tu biarla "earthy" atau kaca punya bekas (bukan tupperware) supaya rasa dia tak berubah. Kalau I buat sikit dalam mangkuk ni la I simpan, tutup (dgn sandwich wrapper) masukkan dalam peti ais, kalau kicap kurang, tambah lagi...comot kan hahaha comot tapi sedap!!

Cubalah...

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images