Sup Ketam dan Jagung - Chinese Style

12:14 AM


Pucuk di cita, Ulam mendatang. My dear Shehan asyik menyebut Suweet Corn (Jagung) je dua tiga hari minggu lepas, sampai bergenang-genang jagung dalam minda saya. Kebetulan DH beli ketam. Last kopek, kecik-kecik comel - buat celah gigi kata orang huhuhu. But since nak anak-anak pun enjoy sama makan, terfikir plak tetiba Szechuan soup....but I got no Szechuan peppers lah


Ekceli dah lama tak makan chinese food macam ni. Mula la rasa ruginya bila dah stop kerja ni, takde rakan sejawat chinese yang nak kawin ke atau annual dinner yang mana company akan bagi chinese course meal. Oooo rambang mata walauwey kalau dah chinese course meal - ada dumplings, ada ikan, ada veges dan ofkos shark's fin soup or crab soup macam ni. Last sekali akan ada nasi - nasi goreng ke or butter rice.

Untuk dapatkan isi saya kukus ketam dahulu dalam 10 ke 15 minit. 


Biasanya kalau nak jadikan soup memang kena ada chicken stok. So kalau nak tahu macamana nak buat stok, refer sini ye : How to make chicken stock

Jagung yang saya guna ni ada tersedia dalam tin so senang la sikit


1 tin Jagung dalam tin Ayam Brand (Whole Kernel Corn)
6 cawan stok ayam, sebaik-baiknya buatan sendiri 
1 sudu teh parutan halia segar 
1 / 8 sudu teh serbuk lada hitam atau secukup rasa 
1 sudu teh halal garam, atau secukup rasa
Sedikit cuka 

5 ekor ketam sederhana (dikukus dan ambil isi)
5 putih dari telur yang besar, dipukul 
1 / 3 cawan dihiris nipis daun bawang

Cara Memasak :

Rebus stok ayam dalam periuk
Tambah ketam dan jagung, juga parutan halia.
Masak dengan api sederhana selama 15 minit hingga mendidih sekali lagi
Dalam mangkuk kecil, bancuh tepung jagung dengan 1 / 2 cawan air sejuk  dan kacau rata
Titiskan sedikit cuka
Tutup api dan tuang putih telur yang telah dipukul dan kacau perlahan.
Dengan api perlahan, masukkan campuran tepung dan air.

Perisakan dengan minyak bijan, lada hitam dan garam
Reneh selama beberapa minit, hingga sup pekat sedikit
Angkat dari api dan hidangkan bersama-sama hirisan daun bawang.


Sedap di makan bersama-sama Nasi Goreng Cina

You Might Also Like

0 comments

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images