Faye's Homemade Fish & Chips - Ikan Lidah

11:44 PM


Beberapa hari lepas my DH beli ikan lidah. Hurmmm...sangat tidak ok sebab I ngeri tengok kepala dia hehehe.

sumber : google

SO - malam tu dalam kepala I decide untuk fillet isi ikan dia. Ofkos, I tak buang kepala dan tulang semua. Sayang - masih ada isi ikan yang sedikit pada kepala dan tulang tu. So I buat stok jelah since hari tu buat fish ball pakai ikan siakap ada baki kulit dan sekeping ekor yang DH beli (nak masak pun sikit sangat ekor tu - RM2 camtu)

I teringin nak buat white sos yang ada infuse rasa bawang putih. I tahu biasanya Fish & Chip memang sedap makan dengan sos tartar. Tapi for today I nak white sos juga.

Ni sebab kes hari tu tengok documentary pasal Michelin Star punya chef dan pasal Bernard Loiseau punya famous Cuisses de Grenouille - I tak pandang "kodok" dia (eee mana boleh makan, geli ah!) tapi terinterested dengan Garlic Purée tu
http://www.theworldwidegourmet.com/recipes/froglegs-garlic-parsley-loiseau/

Did you know that cara dia buat sangatlah rumit - rebus 2 minit, tapis, ulang balik cara tu 4 kali. Lepas tu buang tengah yang keras tu, dan buat balik macam di atas. 

Tade kerja kan? hahaha tu sebab la kut the late Bernard Loiseau dapat 3 Michelin Star :P

Tapi I tahu bawang putih yang dah direbus memang sedap ditambah dalam sos putih. So macam yang Mama I ajar - 1 whole garlic tu basuh dan potong "top" dia dan rebus. 





But since I rasa cam sayang plak kepala dan tulang ikan, I rebuskan sekali untuk buat stok ikan dan seafood yang simple, pakai garlic tu dengan black pepper sahaja. Stok I ketepikan dan save untuk dinner. I plan nak buat chowder je. 



I rasa the secret untuk dapatkan tepung yang ranggup adalah telur putih. I tak pernah campurkan kuning telur sebab telur putih ni akan jadikan batter ranggup. Formula kuih bangkit dan pavlova - kan dia pakai putih telur je :P


So I pukul sampai jadi cantik naik ada "peaks" baru I bancuhkan tepung. Simple. Macam tepung salut goreng pisang. Pakai Tepung dan air sahaja. Tapi this one, I bancuhkan dengan sedikit full cream milk.





Untuk hidangan sampingan saya buat simple garden salad. Letak vinegar sebab teringat zaman-zaman membesar di Brighton dan fish & chips yang sangat tasty kerana adanya vinegar yang di renjis-renjis. 


OK. Stop dah membebel dan ini bahan-bahannya

4 biji kentang besar
1 cawan tepung
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 cawan susu
2 biji telur putih
1 liter untuk menggoreng
4 ekor ikan lidah yang telah difillet

Cara membuatnya :

Sidedish Kentang Goreng :
Kentang saya basuh bersih-bersih dan potong wedges. Saya tak buang kulit sebab lebih berkhasiat goreng dengan kulit provided awak basuh kulit dia bersih-bersih.

Batter Tepung Untuk Goreng Fillet :
Dalam mangkuk saiz sederhana yang berasingan campurkan tepung, baking powder, dan garam. 
Pukul telur putih hinga mengembang naik.
Perlahan-lahan campurkan campuran tepung tadi. 
Masukkan susu dan kacau hingga sebati dan tiada ketulan.

Fillet ikan lidah saya "season" dengan lada hitam. 

Panaskan minyak di dalam periuk besar atau kuali elektrik kepada 350 darjah F (175 darjah C).

Celupkan fillet ikan ke dalam adunan, satu keping pada satu-satu masa, dan goreng dalam minyak panas. 
Goreng sehingga ikan kekuningan.
Toskan atas pengangkat dan juga kitchen tissue.

Untuk membuat white sauce :


Selepas itu just perah sedikit lemon, lada hitam dan perisakan dengan sikit gula dan garam.
Boleh juga campurkan jeruk timun dan daun bawang yang dicincang kalau nak. 


Boleh juga buat Sos Tartar  kalau tak nak white sauce -


2 cawan Mayonis 
1 sudu Capers
1 sudu besar Gerkins (jeruk timun) 
1 sudu besar Bawang besar kuning - dicincang
1/4 sudu kecil Bawang putih - dicincang
1 sudu kecil Jus lemon 
1 sudu kecil Serbuk lada putih 
Gula secukup rasa

Campurkan semua bahan iaitu mayonis, capers, pickle, bawang besar, gula, jus lemon, bawang putih, dan serbuk lada putih. Kacau sebati hingga gula hancur
**Tunas bunga pokok renek berduri Eropah selatan, yang dimasak dan dijeruk.

Kalau takde masa sangat, - ada cara lagi senang. Ambik kunci kereta, hidupkan enjin dan pergi ke TESCO :)

Sidedish Garden Salad :
Timun dan Tomato di potong dan digaul bersama sedikit cuka, gula dan garam.




Ini memang first time buat Fish & Chips guna Ikan Lidah ni. Tak sangka sangat sedap, isi dia sangat "mild" dan Mimi makan pun ok takde gatal-gatal


Mimi punya saya tak letak garam. Goreng pun minyak shallow (tak banyak)



Sedap memang sampai licin saya makan. Tambah pula untuk pencuci mulut ada lebihan kuih keria saya buat pagi tadi dan "wash down" dengan Kopi O panas. ALHAMDULILLAH.



You Might Also Like

0 comments

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images