Nuffnang

Social Media Buttons

Sunday, May 23, 2010

Ayam Masak Kicap Jawa (Semur Ayam)


1 ekor ayam (saiz sederhana)
10 biji kentang (saiz sederhana)
10 ulas bawang kecil
6 ulas bawang putih
2 inci halia
1 cawan manis JALEN
1 ulas bawang besar
Asam jawa sebesar ibu jari dibancuh dengan 6 sudu besar air
Garam secukup rasa
1/2 cawan santan pekat
Minyak untuk menggoreng ayam dan kentang.

Rempah Ratus untuk menumis:


1 @ 2 kumtum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
6 biji bunga cengkih

Cara:
Ayam dipotong 16 bahagian dan dicuci.
Digaul dengan garam dan kunyit serta digoreng. Jangan tos minyak, angkat dan letakkan dalam mangkuk.
Kentang dipotong 4 dan digoreng. Jangan tos minyak, angkat dan letakkan dalam mangkuk.

Bawang kecil, bawang besar, bawang putih dan halia dihiris

Panaskan minyak dalam periuk untuk memasak, masukkan bawang putih yang telah dihiris, diikuti dengan bawang kecil. Tumis sekejap. Biarkan sedikit garing,
Masukkan Rempah Ratus untuk menumis. Tumis sekejap dan kemudian masukkan bawang besar.

Masukkan kicap. Kacau sedikit. Kemudian masukkan ayam dan kentang. Minyak dan sedikit air yang menitis dari ayam ke mangkuk dimasukkan juga. Kacau sedikit. Kemudian masukkan santan. Api mesti sederhana dan senantiasa kacau. Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Biarkan mereneh pada api kecil selama 10 minit. Sedia untuk dihidangkan.

2 comments:

My New Life Begin.. Be a good Wife, daugther , Eldest sister and Future Moms.. said...

macamana masak ya bagi kicap tu nmpk pekat kehitaman.. selalu saya masak tak nmpk hitam mcm tu laa.. ada petua tak?

QM said...

Se elokknya pakai kicap Jalen. That's the best

Copyrights Fay Rahim of Not Just A Mom © 2012. Blog Designed by Kendra. Powered by Blogger