Pau Daging Ala Char Siew Gebu (Water Roux Starter)

10:32 AM


Anak saya Aliya memang sangat sukakan Pau. Tak kisahlah pau apa, janji pau. Biasanya kalau dia minta buatkan, dia kata "Susah tak nak buat pau?". Saya selalu kata tak susah, tapi kalau nak buat gebu macam yang selalu beli tu agak susah sikit lah. 

Tapi mungkin kadang-kadang bila anak minta, Allah SWT murahkan rezeki dan rezeki itu kadangkala berupa ilmu. Semasa browsing untuk memahami istilah Char Siew yang sebenar dan juga variasi resipi pau, saya terjumpa petua oleh jintanmanis.com yang menggunakan water roux untuk resipi Pau Gebu Water Roux.

Water Roux Starter atau Tangzhong mengikut kata-kata The Wandering Gourmet 

Water Roux Starter is something used in bread making to make bread/buns springy. The springiness is fairly noticeable when you have let the bread/buns cool. Just poke your finger against the bun, you’ll see it is springy – causing people young-at-heart to go, “Whee!” *ahem*
To make the Water Roux Starter, you need 1 part flour, 5 parts water. For example, 50g flour, 250g water.
1. Whisk the flour and water that you have decided to use in a bowl until it is whisked well and is free of lumps.
2. Put it on the stove and warm it up for 2-3 minutes at 65C. Be careful not to burn it!
3. Cover it with plastic wrap and store it in the fridge.
When using it, make sure it is at room temperature. The Water Roux Starter lasts for 3 days before it goes off.
Untuk inti saya gunakan resipi yang saya belajar dari housemate saya sebelum saya kahwin yang berasal dari Sarawak. Beliau seorang Malay mix Chinese dan suka sangat char siew bun(pau) kebetulan mak dia pandai buat halal version. Memanglah biasanya Char Siew itu dari daging ba-alip-ba-ya, tapi maksudnya adalah roasted. Jadi just gantikan daging non halal tu dengan daging ayam atau lembu. Saya juga pakai oyster sos yang base dia mushroom (vegetarian)


As usual saya memang gemar beli Tepung Pau Bluekey. Senang sebab biasanya ada free 2 packet yis kering


Bahan-bahan Inti:
3 ulas bawang putih (cincang)
2 labu bawang holland (dicincang dadu)
500gm daging lembu (rebus dan kisar)
1 batang lobak merah (potong dadu)
1 sudu kecil sos tiram 
2 sudu kecil kicap lemak manis
1 sudu kecil sos tomato
sedikit minyak bijan
2 sudu kecil tepung jagung dibancuh dalam 1 cawan air
minyak untuk menumis
sedikit lada hitam (kisar)
Garam dan perisa secukup rasa.

Cara-cara memasak Inti:
Tumis bawang putih sekejap kemudian tumis bawang holland
Masukkan daging lembu dan lobak merah
Kemudian masukkan sos tiram, kicap lemak manis, sos tomato dan minyak bijan
Tumis sekejap dan kemudian masukkan bancuhan tepung jagung. 
Tambah garam dan perisa secukup rasa. 
Pastikan inti tidak berair sebelum angkat. 
Sejukkan sebelum diguna

Pau Gebu ( water roux) resepi II

Bahan-bahannya
550 gram tepung pau ( low protein flour)
2 sudu besar marjerin planta ( kalau guna shortening lagi bagus, saya guna minyak jagung)
220ml susu segar atau bancuhan susu tepung+1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula 
2 sudu kecil double action baking powder
4 sudu besar water roux
2 1/2 sudu kecil yis (tapi saya pakai 11g yis)

resepi water roux
25 gram tepung gandum
125 ml air

cara-cara untuk membuat water roux
masukan semua bahan di dalam periuk dan kacau sehingga pekat dengan  menggunakan api perlahan, setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan.

Cara-caranya
  1. Bancuh yis dengan 3 sudu besar gula dengan sedikit air suam. Tunggu hingga naik berbuih-buih.
  2. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli sehingga tidak melekat pada tangan,( nak guna BM pun boleh) pastikan doh elastik ye, kemudian perap dalam 40 minit atau sehingga satu jam, tumbuk-tumbukkan doh keluarkan angin.
  3. Bahagi doh pada beberapa bebola kecil dan biarkan sebentar, lebih kurang 6 ke 7 minit, kemudian leperkan sedikit dan masukkan sedikit  inti daging char siew, tutup kemas, ulang langkah tadi hingga doh habis.
  4. Lapik pau dengan baking sheet atau daun pisang, dan biarkan pau naik dua kali ganda lebih kurang 1 jam, Panaskan pengukus, dan pastikan air betul-betul mendidih, kukus pau dengan api sederhana, tak perlu api terlalu besar selama lebih kurang 7 hingga 8 minit sahaja, bergantung pada saiz pau.
Selepas sahaja siap pau ni bila suami makan, dia sendiri pun kata ada perbezaan sungguh bila campur dengan Water Roux Starter atau Tangzhong, jadi terima kasih banyak-banyak pada rosmarlina sebab share resipi ni.



You Might Also Like

3 comments

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images