Laksa Johor
3:44 AMPosting yang asal ni ada kat my old blog - Mama Mia Laksa
Posting pada 17 April 2008. A'aesyah masih dalam pewut he he he...dia mintak laksa johor!...
Since ada member suruh buat siaran ulangan saya buat la. Sebab sekarang adik A'aesyah pulak dalam pewut mintak laksa johor he he he
Publish Post
Bahan-bahan ( 3 - 4 orang )
Bahan-Bahan A
(Isi Ikan Kembung)
1kg Ikan Kembung
3 lawang Bawang putih
3 hirisan lengkuas
2-3 hirisan halia
Sedikit garam
3 cawan air
Bahan-Bahan B
(Tambahan pada isi ikan - giling halus)
100gram Udang (dicelur sekejap dgn air panas)
100gram Ikan Kurau Masin (direndam semalaman)
Bahan-Bahan C - Bumbu (Bahan untuk menumis)
7 lawang Bawang Kecil
3 lawang Bawang putih
1 sudu kecil jintan
1 sudu kecil ketumbar
1 inci kunyit
3 inci Lengkuas
100gram Cili Kering
Bahan-Bahan D
1kg santan (atau dari 2 ½ biji kelapa)
100grams Daun Kesum
1 btg Bunga Kantan
1 sdkecil Gula Merah
5 sdbesar kerisik kelapa
3 sdbesar Asam Jawa
Bahan Hidangan A
100grams Kacang Panjang
½ Bawang Besar
2 biji Timun
100 gram Daun Pudina
100 grams Daun Kesum
6-7 biji Limau Kasturi
Bahan Hidangan B – Sambal Belacan
2 inch Belacan
50grams Cili Padi
3 lawang Bawang putih
Jus dr 4 biji Limau Kasturi
Bahan-Bahan Lain
3 sudubsr minyak
1 Paket Linguine/Spagetti
Garam and perisa seckup rasa
PENYEDIAAN BAHAN-BAHAN A
- Siang dan bersihkan ikan kembung.
- Masukkan ke dalam periuk.
- Masukkan air agak-agak sehingga menutup ikan
- Masukkan bawang putih dan hirisan lengkuas dan halia.
- Masukkan sedikit garam.
- Rebus ikan hingga lembut.
- Tapis tapi jangan buang stok ikan.
Siang dan ambil isinya. Tumbuk atau giling hingga lumat.
Jika mahu, boleh juga diambil kepala ikan yang di rebus dan tumbuk hingga lumat juga. Nanti letak air dan tapis. Air stok dari ni, dimasukkan dalam kuah
PENYEDIAAN BAHAN-BAHAN B
- Siang udang (lebih elok celur dulu kalau tak nak bergumpal) dan tumbuk lumat.
- Tumbuk hingga lumat.
- Rendam ikan Kurau masin semalaman
- Tumbuk hingga lumat.
PENYEDIAAN BAHAN-BAHAN C – BUMBU
- Tumbuk cili kering hingga lumat berasingan.
- Titik lengkuas.
- Tumbuk bahan-bahan C yang lain.
Panaskan minyak dan masukkan cili dahulu dan tumis hingga naik bau.
Kemudian baru bahan-bahan yang lain. Masukkan Ikan Kurau Masin yang telah di tumbuk.
Kemudian masukkan isi udang yang telah ditumbuk.
Kemudian masukkan bunga Kantan.
Tumis selama 3 minit. Masukkan stok ikan.
Masukkan santan.
Simpul daun kesum dan masukkan.
Masukkan isi ikan kembung yg di tumbuk.
Masukkan gula merah dan kerisik kelapa jika suka.
Masukkan asam jawa, garam dan serbuk perisa.
PENYEDIAAN HIDANGAN A
*cara menyediaan bahan2 ulam untuk laksa johor berbeza. Terpulang la pada masing2 nak ikut cara traditional ke tak he he he. Kalau rumit sangat potong macam laksa biasa pun tak apa.
Kupas kulit timun dan potong pada 4 bahagian kemudian hiris perlahan-lahan sekeliling.
Kemudian hiris halus
- Hiris bawang.
- Hiris Kacang Panjang.
- Potong Limau Kasturi dua.
- Daun Kesum dan daun Pudina, ambil daun sahaja.
- Hidangkan di dalam pinggal bujur, sedia untuk di hidangkan.
PENYEDIAAN SAMBAL BELACAN
Semua bahan-bahan untuk sambal belacan di tumbuk hingga lumat.
PENYEDIAAN THE LINGUINE
Rebus Linguine sehingga masak (agak-agak selama 18 minit)
BAGAIMANA UNTUK DI HIDANGKAN
Masukkan Linguine dahulu ke dalam mangkuk
*Linguine boleh digantikan dengan spaghetti atau fettucini jika suka
Tambah bahan-bahan hidangan A dan sambal belacan.
Tambah Kuah. Sedia untuk di makan.
*Linguine boleh digantikan dengan spaghetti atau fettucini jika suka. Biasanya ada orang letak taugeh, tp saya tak suka letak sebab kalau makan masa pregnant angin lah :)
1 comments