Baby Kerapu Stim Asam Boi
5:31 PM*sila abaikan title di gambar hehehe
Asal cerita beli asam boi nak buat air kedongdong. Tapi kedongdong dah nak expired, saya tak bergerak2 keluarkan juicer dari cupboard hehehe
Lega rasanya bila dah habiskan daging dalam freezer. Betapa gumbiranya hati nampak freezer penuh ikan balik *ngee*
Baby Kerapu sangat tender isi dia dan lebih manis. Yang besar-besar ni kadang rasa cam pasir je kan?
Stim adalah what I called, resipi yang you can whipped up in no time. Janji ada mangkuk tahan panas (biasanya microwave safe) dan pengukus. Voila. Makan dengan nasi panas-panas time hujan. Superb!
Bahan-bahan:
2 ekor Baby Kerapu
2 biji bawang putih dicincang
1 biji bawang besar
1 inci halia
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
2 biji besar asam boi putih
1 sudu sos cili lingam
1 sudu kecil kicap
1 biji tomato dipotong 2
1 batang serai
sedikit hirisan cili padi
sedikit garam dan perisa secukup rasa
Cara memasak:
Ikan disiang dan direndam dalam air asam jawa selama 30 minit.
Masukkan ke dalam bekas kaca yang tahan panas
Sapu ikan dengan sos tiram
Renjis sos ikan dan kicap
Letak sos cili lingam
Bawang putih dicincang halus
Bawang besar di hiris bulat-bulat
Letakkan kedua-duanya di atas ikan
Serai dan asam boi di hiris halus juga
Taburkan
Letakkan tomato
Kukus selama 20 minit atau sehingga ikan masak sepenuhnya
Selamat mencuba!
1 comments