Asam Pedas Daging

2:09 AM



Abah saya datang tempohari membawa nak dekat 5 kilo daging korban. Abah saya ada gout jadi dia tak boleh dah makan daging fresh. Rezeki kami la juga sebab duduk di bandar ni memang tak ada langsung pun dapat daging korban huhuhu

Biasanya daging ni saya memang ambik peluang masak asam pedas. Nak buat macamana, tekak orang selatan seminggu sekali mesti nak asam pedas.

Asam pedas daging sesuai di masak dengan daging yang baru dipotong sebab isi daging masih lembut, senang nak handle kata orang.

Asam pedas daging juga ada macam-macam variasi, tapi ini variasi mengikut tekak saya hehehe


Bahan-bahan:
1/2 kg daging - rebus hingga empuk, simpan air rebusan dan hiris nipis

(bahan tumis untuk diblender)
10 tangkai cili kering - rebus sehingga lembut
3 biji bawang putih
5 biji bawang merah
1/2 inci halia
3 biji 1/2 inci kunyit hidup (sama dengan 1 sudu besar serbuk kunyit)


10 biji halba
1/4 sudu kecil kari daging
1/4 inch lengkuas
2 batang serai

2 biji buah tomato - setiap biji potong 4
Sedikit daun kesum
1 batang bunga kantan
2 biji buah keras
3 keping besar asam keping
1/2 cawan santan
Garam dan Gula secukup rasa

Cara penyediaan:

Kisar cili kering, bawang, halia dan kunyit sehingga halus.
Serai dan lengkuas cukup dengan hanya di titik.
Panaskan minyak dan masukkan halba kemudian tumiskan rempah bersama dengan bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik.
Tunggu hingga pecah minyak
Masukkan baki air rebusan daging tadi diikuti daging, buah tomato, daun kesum dan bunga kantan.
Masukkan santan dan kemudian asam keping.
Masukkan 2 biji buah keras yang sudah di tumbuk lumat.
Letakkan garam dan gula secukup rasa.
Biar ia mendidih kemudian angkat untuk disajikan

Sedap di hidang bersama-sama nasi sedikit lembik dari biasa.

You Might Also Like

2 comments

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images