Karipap Dairy & Planta Free

9:41 PM



Majority kengkawan knows yang I terpaksa pantang dairy untuk Mimi. Mimi alah protein susu lembu jadinya I tak boleh la buat dah resipi karipap butter dan vege shortening. Tapi nasib baik teringat sembang2 makcik masa rewang kenduri kawin my brother dulu. Ada makcik tu cakap, pakai minyak masak pun boleh. Dia memang berniaga karipap so logik la jugak kan. Minyak masak tu murah. I tak nak pakai marjerin atas sebab-sebab tertentu. Rasanya elok la pakai minyak masak, minyak jagung or minyak zaitun kalau mampu kan hehehe

So resipi kulit karipap dairy and planta free adalah below :

(Untuk 20-30 biji karipap)
Bahan-bahan :
500 gm tepung gandum.
150ml minyak masak
220ml air

Cara-cara mengaul doh :

  1. Panaskan minyak masak dalam periuk sehingga betul panas. 
  2. Tuang tepung gandum dalam bancuhan
  3. Kacau perlahan dengan senduk. 
  4. (Saya ada mixer, so saya guna dengan "kaki" dia yang sesuai untuk bancuh roti)
  5. Campurkan dengan air suam (tak letak garam sebab untuk anak-anak makan)
  6. Setelah menjadi doh, tutupkan dengan tuala basah atau masukkan dalam ziplock bag. 
  7. Biarkan to rest untuk 15minit

Cara menerap menjadi bentuk love




  1. Terap tepung menjadi bentuk square. Ketebalan tepung ikut suka, jangan tebal sangat dan jangan nipis sangat. Divide into two
  2. Ambil terap biskut berbentuk love (better size besar). Tekan untuk buat impression atas one side of the tepung. Impression ni sebagai guide bila letak inti nanti.
  3. Using a small spoon, letakkan inti perlahan dan jangan sampai keluar dari impression line tu
  4. Ambil bentuk square yang sebelah lagi tu dan tutup atas inti. Tekan corners alongside inti tu perlahan-lahan
  5. Pastikan anda ingat impression bentuk love anda, dan gunakan terap tadi sebagai "cutter" 
  6. Tekan perlahan-lahan sehingga bentuk love tu di terap. Cara ni macam cara orang buat raviolli.
  7. Setelah di terap bersama-sama inti, satukan dan kemaskan dengan mengepil bucu-bucu bentuk supaya bercantum. 
Lepas tu baru kelim. Saya start dari atas and stop kat bucu bawah. Then only continue dari bucu bawah ke atas. Untuk Mimi saya buatkan inti sayur raja tumis dengan bawang besar. Sayur raja is New Zealand Spinach. Alhamdulillah bayam jenis ni Mimi boleh makan dan tak naik rashes (bayam biasa kadang-kadang menyebabkan sembelit dan kandungan nitrate tinggi menyebabkan rashes for eczema kids)



Kalau nak mengoreng, start dengan api sederhana panas, then masukkan. Once thing untuk dapat karipap cantik tak berjerawat sangat adalah goreng dengan api perlahan. This karipap freezes well. But keluarkan dari freezer to room temp baru goreng, takut melekat tepung pada tupperware, habis rosak.

You Might Also Like

1 comments

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images