Nuffnang

Social Media Buttons

Wednesday, March 25, 2009

Bebola daging IKEA



Kalau ke IKEA memang tidak lepas untuk makan Köttbullar - Bebola daging orang Sweden

Saya duduk di Ampang dan IKEA agak jauh untuk pergi selalu, jadi saya cari alternatif lain - cuba masak sendiri. Haaa jimat kos dan selamat duit minyak

Kebetulan saya memang beli lingonberry-jam kalau-kalau lah berpeluang untuk buat sendiri.

Saya susun cara-cara memasak dengan side dishes mengikut turutan supaya bila dihidangkan masih sedap dan panas.

Bebola Daging

Bahan-bahan
Bebola Daging Instant Azmi
1 Sudu besar butter untuk mengoreng
Sedikit Worshire sauce




AZMY Bebola Daging ni saya beli di TESCO.

Goreng bersama sedikit minyak sehingga brown.



Saya tambahkan Worshire sauce untuk flavouring and lkemudiannya untuk membuat gravy.



Once brown, angkat.

Gravy
Bahan-bahan
Lebihan "dripping" dari mengoreng
1 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum.
Satu cawan susu penuh krim
garam dan perisa secukup rasa dan sedikit lada hitam.

Gracy ni sebenarnya dibuat dari "dripping" minyak dan jus daging yang digoreng atau diroast. Juga dari air rebusan daging.

Bila kita angkat bebola daging dari kuali akan ada sedikit dripping.
Tambah satu sudu butter.
Biarkan cair.
Setelah cair, tambahkan 2 sudu tepung gandum.
Kacau sehingga naik bau.
Tambah 1cawan air rebusan daging
I akan tambahkan susu penuh krim selepas ini.
Jangan lupa untuk mengacau atau whisk supaya susu tidak pecah.
Bolehlah tambah garam dan perisa secukup rasa dan sedikit lada hitam.



The Mash Potatoes
Saya tahu di IKEA Malaysia bebola daging ini dihidangkan dengan french fries. Tapi suami saya suka makanan kurang minyak. Saya hidangkan dengan kentang lenyek - mash potatoes.


Bahan-bahan
8 biji Kentang
Satu sudu besar butter
Sedikit Susu Penuh Krim
garam dan perisa secukup rasa

Kopek kulit kentang dan potong dadu.
Rebus sehingga empuk



Toskan.
Lenyek bersama-sama butter dan susu segar.






Side dish - Brokoli Kukus

Kukus adalah cara yang paling elok untuk mengekalkan vitamin di dalam brokoli. Kukus selama 5 minit sahaja, jgn lebih supaya tidak lodoh



Lingonberry-jam




Jam ini hanya sesuai untuk dimakan bersama masakan daging.
Orang Sweden makan macam makan kicap la..

My ättiksgurka



ättiksgurka ni sebenarnya jeruk timun. Boleh di dapati di Cold Storage

Hasilnya?





Silalah makan ye...



Saya juga sisipkan video instruction di You Tube untuk membuat bebola daging dari scratch




2 comments:

VersedAnggerik said...

sedappppppnyaaaaa....

kHaiRunNisSa iRnA said...

Sos tu sama x rasa cam sos ikea?

Copyrights Fay Rahim of Not Just A Mom © 2012. Blog Designed by Kendra. Powered by Blogger