Kuah Kacang Sate
11:18 AMBumbu cili.
( sambal cili)
2 gengam cili kering
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1 cawan air
sedikit asam air asam jawa
minyak menumis
kuah kacang
1 kg kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga masak (buang kulit ari dan bahagi dua. Satu bahagian di kisar halus, satu bahagian dikisar kasar)
8 ulas bawang merah.
5 ulas bawanh putih
3 inchi halia
2 batang serai
1 sudu makan jintan manis dikisar halus
1 sudu makan jintan putih dikisar halus
1 sudu makan udang kering ditumbuk
1 cawan santan cair
1 cawan air asam jawa.
minyak menumis
garam dan gula
Cara:
bumbu cili:
Bawang merah dan Bawang putih diblender atau ditumbuk. Cili dikisar. Serai dititik.
Goreng kesemua bahan ini dgn sedikit minyak hingga kekuningan dan tuangkan air kedalam kuali..renihkan sehingga cili kembali kembang dan kisar bahan ini halus.
Panaskan minyak dan goreng bumbu cili sehingga pecah minyak. Warna cili akan keperangan. Masukkan air asam jawa. setelah masak simpan bumbu cili semalaman. Cili akan bertukar menjadi merah keesokan harinya
Kuah kacang :
Blender bawang merah,bwg putih halia, jintan manis ,putih dan udang kering. Serai dititik. Goreng bahan2 ini dgn minyak yang banyak selama 10 minit.
Masukkan 1/3 bumbu cili dan kacang tanah yang dikisar halus dan kacau sebati. Tambahkan cili lagi jika ingin pedas.
Masukkan santan dan air asam jawa.dan perasakan dengan garam dan gula (seeloknya gula merah)
0 comments