Masakan Ayam

Popiah Kulit Roti

10:55 PM


Inspirasi membuat Popiah Kulit Roti datangnya dari Sheila Rusly punya resipi Sardine Roll dalam rancangan Ketuk-ketuk Ramadan tahun lepas. Saya gantikan Inti dengan Inti Popiah sebab pagi baru lepas makan lontong, so agak muak kalau makan sardine. Saya juga bakar Popiah ini memandangkan saya sekarang tengah menjaga pemakanan :) jadi ianya kurang kalori sikit kalau di bakar.

Inti Popiah :



Bahan-bahannya
1 labu bawang besar dicincang dadu
3 biji bawang putih

1 cawan Kobis Beijing (dihiris dadu kecil2)
1/2 cawan Kacang Panjang (dihiris halus)
1/2 cawan Carrot (di sagat)
1 biji cili merah (dibuang biji dan dicincang)

3 ekor udang besar (dicincang)
1/4 cawan isi ayam (dicincang)
sedikit garam + perisa secukup rasa
1 sudu sos tiram

2 biji telur (dipukul, digoreng dadar dan dihiris halus)
Sedikit minyak untuk menumis

Cara membuat Inti
Tumis dengan sedikit minyak bawang putih, udang yang dicincang dan ayam.

Masukkan satu sudu sos tiram dan tumis lagi.
Masukkan kacang panjang dan cili merah
Masukkan kobis
Goreng seketika
Masukkan garam + perisa secukup rasa
Akhir sekali setelah semua masak dan sebati masukkan carrot dan telur dadar yang telah dicincang.
Goreng sekejap sahaja dan angkat. Sejukkan

Kulit popiah roti :

Roti biasa dibuang tepi dan digelek dengan rolling pin


Cara mengulung.
Letakkan inti di tengah (jgn terlalu banyak) untuk di gulung seperti sardin roll.
Letakkan tepung gandum dicampur air sebagai "gam" di salah satu hujung kulit roti.
Gulung kulit roti perlahan.
Kemaskan dan tekan/picit tepi gulungan itu supaya inti tidak keluar.

Popiah Roti siap untuk digoreng. Kalau mahu bakar, sapukan kuning telur yang sudah dipukul supaya nampak sedikit menarik selepas dibakar.



Sos cicah
3 biji cili merah
4 biji cili padi
2 ulas bawang putih
sedikit garam
2 sudu besar gula merah
sedikit cuka
sedikit sos ikan Nampla
sedikit minyak utk tumis
sedikit air panas

cili merah, biji cili padi dan bawang putih ditumbuk bersama sedikit garam hingga lumat.
panaskan sedikit minyak di dalam kuali kecil, dan tumis (namun api jangan besar) masukkan cuka dan sedikit air (jgn banyak). Tumis seketika sahja. Angkat. Tambah gula merah, sos ikan Nampla dan air panas jika masih pekat. Hidangkan bersama Popiah Kulit Roti.






*tujuan cili ditumis supaya ia masak bagi mengelak sakit perut.

Masakan Kekacang

Kuah Kacang Sate

11:18 AM




Bumbu cili.
( sambal cili)

2 gengam cili kering
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai
1 cawan air
sedikit asam air asam jawa
minyak menumis


kuah kacang

1 kg kacang tanah digoreng tanpa minyak hingga masak (buang kulit ari dan bahagi dua. Satu bahagian di kisar halus, satu bahagian dikisar kasar)
8 ulas bawang merah.
5 ulas bawanh putih
3 inchi halia
2 batang serai
1 sudu makan jintan manis dikisar halus
1 sudu makan jintan putih dikisar halus
1 sudu makan udang kering ditumbuk
1 cawan santan cair
1 cawan air asam jawa.
minyak menumis
garam dan gula

Cara:
bumbu cili:

Bawang merah dan Bawang putih diblender atau ditumbuk. Cili dikisar. Serai dititik.
Goreng kesemua bahan ini dgn sedikit minyak hingga kekuningan dan tuangkan air kedalam kuali..renihkan sehingga cili kembali kembang dan kisar bahan ini halus.

Panaskan minyak dan goreng bumbu cili sehingga pecah minyak. Warna cili akan keperangan. Masukkan air asam jawa. setelah masak simpan bumbu cili semalaman. Cili akan bertukar menjadi merah keesokan harinya

Kuah kacang :
Blender bawang merah,bwg putih halia, jintan manis ,putih dan udang kering. Serai dititik. Goreng bahan2 ini dgn minyak yang banyak selama 10 minit.

Masukkan 1/3 bumbu cili dan kacang tanah yang dikisar halus dan kacau sebati. Tambahkan cili lagi jika ingin pedas.

Masukkan santan dan air asam jawa.dan perasakan dengan garam dan gula (seeloknya gula merah)

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images