Masakan Kekacang

Parpu Telur Mama Zahra

5:02 AM


Sebelum saya kawin saya tak pernah sedar pun wujudnya resipi ini - sama kes macam suami saya tak sedar yang wujudnya resipi pecel lele hehehe

Apapun saya harus berterima kasih pada Daddy in Law saya yang sanggup luangkan masa SMS kat saya resipi ni - masa tu 1st year kawin dan suami teringin nak makan (sebab itu dinamakan Parpu Telur Mama Zahra)

Memandangkan saya dah lama tak buat sampai suami pun lupa saya pandai buat, hehehe saya pun buatlah untuk dia since dia sekarang rajin juga makan lunch kat rumah. Saya buat tak banyak sebab saya lebih suka Masalodeh kalau bab menggunakan kacang dal ni.

Resipi ni simple sangat. Siapa tak pandai masak pun boleh cuba masak dan impress husband LOL

Bahan2
½ cawan kacang gram dhal (rendam 2 ~ 3 jam)
1 cawan santan pekat
3 biji ubi kentang ~ kopek & belah 4
2 biji telur
garam
serbuk kunyit
sedikit air untuk rebus kacang dal dan kentang

Bahan2 Tumis Darat
Minyak masak
½ biji bwg besar ~mayang nipis
6 helai daun kari


Cara Memasak
Rebus kacang dhal hingga empuk dalam sedikit air di campur serbuk kunyit.
Masukkan kentang dan rebus hingga kentang empuk.
Masukkan santan & sedikit air untuk kuah.
Biar mendidih sambil dikacau-kacau.
Pecahkan telur sebiji-sebiji.. slowkan api.. jangan kacau sangat.
Biar telur masak.
Tutup api.

Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumis semua bahan tumis darat hingga wangi.
Curahkan semua bahan2 tumis tadi ke dalam kuah dhal tadi lalu ditutup periuk.
Sedia untuk dihidangkan.

p/s saya lupa letak kentang tapi takpe, dah simpan kat sini next time saya ingat hehehe

Biskut

Apple & Raisin Flapjacks (British Oat Bar)

5:56 AM


Resipi ni saya ambik dari khazanah buku resipi mak saya yang dia banyak borong semasa mengikut Abah saya ke UK (sekitar tahun 80an).

Ketika itu tiada Nigella Lawson atau Jamie Oliver dan Mama saya hanya kenal Delia Smith dan Madhur Jaffry.

Buku Bake with Ease ni ada macam-macam resipi tapi memandangkan saya ni dengan baking takde jodoh sangat - saya tak pernah cuba yang rumit-rumit. Entahlah sejak dari zaman sekolah dan Sains Rumah Tangga, kalau bab baking memang saya FAIL huhuhu

Tapi yang resipi ni pulak memang tak pernah FAIL, agaknya NIAT kut (dan banyak baca Bismillah serta selawat huhuhu) sebab saya masih menyusukan anak yang ketiga, maka perlu la snek yang LAZAT dan berkhasiat. Oat memang membantu wanita menyusu badan jadi daripada dok makan kerepek pisang bersira gula, baik saya makan Flapjacks ni :)

Bahan-bahan

Mentega 100g, ditambah sedikit untuk gris brownies pan anda
75g gula perang (muscovado)
3 sudu besar madu
250g porridge oats
100g traditional rolled oats
secubit garam
100g kismis
1 merah epal tart diparut

Cara-cara membuatnya

Panaskan oven 350F (180C) dan gris 10 x 10 atau 10 x 12 inch brownies pan
Cairkan mentega perlahan-lahan dalam periuk dan campurkan gula dan madu.
Kemudian masukkan oat dan garam. Kacau hingga rata.
Tambah parutan epal dan kismis dan kacau sekali lagi.
Tuang campuran ke dalam brownies pan dan tekan supaya permukaan adalah licin dan campuran yang merebak sekata.
Bakar selama 20-25 minit atau sehingga oat perang keemasan dan rangup.
Biarkan sejuk selama 10 minit, tetapi memotong sementara masih hangat.
Simpan dalam balang kedap udara atau tin.

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images