Begedil

Bergedil Carrot Bersos Ikan

1:51 AM



Ini versi Too Fast Too Furious kalau teringin sangat nak makan begedil. Why? Sebab tak renyeh macam buat begedil sebelum ni. Cara masih sama, cuma bahan  tak banyak dan tak rumit.

Bahan-bahannya :
(rempah)
4 biji bawang putih ditumbuk
2 sudu besar Sos Ikan (Sos Ikan agak masin jadi kurangkan jika tidak suka masin)
sedikit serbuk perisa (jika mahu - saya pakai Secukup Rasa)

5 biji kentang sederhana
(dipotong wedges, digoreng dan ditumbuk hingga hancur)
1 biji carrot (disagat)
1 mangkuk serbuk roti
1 hingga 2 sudu tepung jagung

1 biji telur
sedikit lada putih - secukup rasa

Minyak untuk mengoreng kentang dan kemudian begedil (dalam setengah cawan)

Cara Membuatnya:

  1. Campurkan rempah, kentang dan carrot. 
  2. Gaulkan
  3. Campurkan pula serbuk roti dan 2 sudu tepung jagung
  4. Gaulkan dan bulat-bulatkan menjadi begedil
  5. Sebelum goreng celupkan dalam telur yang sudah dipukul bersama-sama serbuk lada putih
  6. Goreng hingga garing dan toskan.
  7. Sedia terhidang
Ok selamat mencuba!

Masakan Ayam

Ayam Goreng Rempah Upin Ipin

1:24 AM


Resipi ni saya amalkan kalau masak nasi ayam atau kalau anak dalam mood tak mahu makan. Syasya saya kata ini resipi "ayam toyeng" hehehe

Biasanya ayam kena rebus dahulu jadi bila kita goreng tak lama so lebih sesuailah untuk anak-anak kita makan.. Tekturs yang crispy membangkitkan selera mereka dan boleh dicincang untuk dihidangkan bersama-sama bubur. Saya sarankan hidangkan bersama-sama sup sayur supaya hidangan tidak "kering" jika di makan bersama-sama nasi.

Bahan-bahan
4 keping ribs ayam (bahagian dada)
2 ulas bawang putih (dibasuh jangan buang kulit dan diketuk)

..utk rempah tumbuk
6 ulas bawang putih
1 sudu kecil jintan
1 sudu kecil ketumbar
sedikit kunyit hidup atau serbuk kunyit.
sedikit garam dan perisa (saya suka guna Secukup Rasa)

minyak untuk mengoreng

Cara-cara memasak:
  1. Rebus ayam bersama-sama 2 ulas bawang putih (dibasuh jangan buang kulit dan diketuk)
  2. Setelah ayam empuk, angkat dan toskan.
  3. Perapkan bersama-sama rempah tumbuk selama sejam
  4. Goreng dalam minyak yang panas sehingga garing
  5. Boleh di cincang kecil-kecil sebelum dihidangkan bersama-sama nasi, bubur atau di tambah dalam nasi goreng.
  6. Sedap juga jika di makan bersama-sama cicah sambal kicap
Air rebusan ayam jangan dibuang - boleh dibuat Sup Ayam Sawi Dan Carrot Bening :)

Selamat Mencuba!

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images