Ayam Masak Ungkep versi Mak Mah

5:49 PM



Mak Mah tu mak saya la ~ sebab saya belajar masak Ungkep ni dari dia hehehe
Biasanya resipi ni turun-temurun, jadi macam-macam variasi ada.

Pada saya resipi ni best sebab fully utilize ayam tu - "cakar", leher semualah hehehe

Ada orang kata Ayam Masak Ungkep ni dalam bahasa melayunya Ayam Masak Jintan. Entah betul atau tidak, tak tahu ler, tapi kalau Mak atau Nenek masak memang ada pakai jintan. Lauk ni memang lauk favourite kalau kenduri kendara (sebelah malam nye kenduri macam kenduri doa selamat ke...)

AYAM MASAK UNGKEP VERSI MAK MAH

Bahan-bahan ( 4-6 orang )

1 ekor ayam (dipotong 12, lebih elok sekiranya ayam tua@ayam kampung)
5 biji kentang sederhana besar (dipotong dadu)

Bahan A (untuk dikisar)
5 labu bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci kunyit hidup
Segenggam cili kering (direbus)

Bahan B (untuk dikisar kering/tumbuk)
2 sudu kecil jintan
2 sudu kecil ketumbar

Bahan C
2 inci lengkuas (diketuk)
2 batang serai (diketuk)

1 liter air
Santan dari 1 biji kelapa
Minyak untuk menumis
sedikit asam jawa (dibancuh dengan 5 sudu besar air)
Garam secukup rasa

Cara-Cara :


  1. Ayam dibersihkan dan digaul dengan garam serta serbuk kunyit.
  2. Panaskan minyak dan gorengkan Bahan A. Kemudian masukkan Bahan B dan Bahan C
  3. Tumis sehingga naik minyak.
  4. Setelah naik minyak, masukkan ayam. 
  5. Biarkan sebentar lebih kurang 2-3 minit.
  6. Masukkan air dan garam secukup rasa. 
  7. Tutup periuk supaya ayam empuk.
  8. Setelah ayam empuk masukkan kentang. 
  9. Biarkan seketika supaya kentang pula empuk.
  10. Akhir sekali masukkan santan dan kecilkan api supaya santan tidak pecah.
  11. Masukkan air asam jawa dan biarkan masak seketika.
  12. Kemudian bolehlah dihidangkan dengan nasi putih.

petua : cili kering mesti kena rebus, baru sedap :)

You Might Also Like

2 comments

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images