laksam

Laksam

8:44 AM



Bahan-bahan utk adunan "kueteow Laksam":
3cwn tpg beras
1/2 cwn tpg gandum
4cwn air suam

Bahan-Bahan utk Kuah:
Ikan Kembung atau Mabong atau Parang
(direbus,dibuang tulang seperti kita hendak buat laksa)
Sdkt halia
Sdkt bwg putih
Sdkt bwg merah/besar
Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam
Santan (dalam satu biji)
Asam keping
Sdkt garam
Sedikit gula merah/gula

Bahan-bahan untuk ulam
kacang panjang dihiris halus
taugeh
daun kesum (dipotong halus)
bunga kantan (dipotong halus)

Bahan-Bahan untuk Sambal belacan:
cili merah (kalau nak pedas tambah cili padi)
belacan
garam
limau kasturi

Cara-cara Membuat

1. Cara buat "kueteow Laksam : Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.

2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

4. Untuk sambal belacan: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau 

Sambal

Sambal Lonte Lemon

11:43 AM



Pencarian mencari pelbagai sambal. My Mama pernah suruh buat "assignment" ni. Suruh tanya Nenek resipi bermacam-macam sambal tradisi yang ada yang ramai sudah lupakan. Antaranya Sambal Gesek dan juga Sambal Lonte.

Kebelakangan ini macam suka pula rasa perahan lemon daripada limau kasturi, nipis ataupun asam jawa. Mungkin sebab wangi ianya membangkitkan selera, tapi lemon ni agak mahal juga kan huhuhu


 

OK. Berbalik pada resipi, ini...


Bahan-bahan:
1 biji bawang besar (atau 5 biji bawang merah)
2 biji cili merah
10-15 biji cili padi
1 genggam ikan bilis
4 cm belacan yang sudah di bakar
Sedikit air perahan lemon
Secubit gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
Goreng kesemua bahan-bahan.
Angkat
Tumbuk semua bahan-bahan yang telah digoreng tadi.
Campurkan perahan lemon dan gula ke dalam bahan-bahan yang telah siap ditumbuk.
Tuangkan sedikit minyak yang telah digunakan untuk menggoreng jika mahu
Siap untuk dimakan.
Sedap dihidangkan bersama-sama ulam-ulaman dan nasi panas-panas

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images