Desert

Pengat Labu Tanpa Lemak

2:00 PM









1 Biji Ladu sederhana besar
makan gula merah secukup rasa
secubit garam
2 helai daun pandan
air (sehingga menutupi labu)
Halia muda yang dihiris (mengikut kesukaan)

Cara-caranya
Labu dibersihkan tapi jangan buang kulit. Buang Biji dalam sahaja
Kalau sederhana besar, potong dua kalau besar potong empat
Masukkan dalam periuk dan tuang air sehingga menutupi labu tersebut
Masukkan gula merah secukup rasa  & secubit garam
Masukkan hirisan halia muda dan 2 helai daun pandan yang disimpul
Rebus hingga isi labu tanak.

Boleh di makan panas-panas atau disejukkan dahulu

Labu juga boleh digantikan dengan Pisang Nangka,  Awak atau Nipah, tetapi gantikan gula merah dengan gula batu (atau putih)

Resipi yang sama juga boleh dibuat menggunakan Keledek -  fun-shee-tong-sui

Kari Ikan Mamak Style (tanpa Santan)

Kari Ikan Mamak Style (tanpa Santan)

1:24 AM



Suami saya memang sedang cuba menjaga kesihatannya. Tapi dalam dietnya dia memang suka kari. Resipi ini tidak menggunakan santan tapi mestilah banyak rempah dan bawang supaya kuah pekat.

Bahan-bahan

5 ekor ikan kembung sederhana besar atau 2 ekor bawal putih sederhana besar (potong 4)
3 sudu besar rempah kari ikan Alagapas atau Cap O (yang ini sahaja yang sedap pada saya)
5 biji bwg rose dan 3 ulas bwg putih - ditumbuk/giling lumat
2 biji bawang besar dan 3 biji cili hijau - dikisar halus
3 biji bwg merah dan 2 ulas bwg putih - hiris
3 biji bwg besar - hiris
air asam jawa mencukupi untuk kuah

2 biji tomato - belah 4,
4 biji bendi,
2 biji cili hijau dibelah dua
4 batang murungakai (kalau tiada tak apa)
sedikit daun sup dipotong-potong 1 inch panjang
garam dan perisa secukup rasa

1 sudu kecil halba campur dan 2 tangkai daun kari
5 sudu besar minyak masak

Cara-cara

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bwg merah dan bwg putih yang telah dihiris bersama-sama halba campur dan daun kari sehingga kekuningan.
2. Rempah kari dicampur dengan bawang yang telah ditumbuk serta ditambah air dan sedikit air asam jawa. Masukkan 3 biji bwg besar yang telah dihiris. Tumis hingga pecah minyak
3. Setelah pecah minyak, masukkan bawang besar dan cili hijau yang telah dikisar
4. Masukkan bendi dan setelah empuk, masukkan air asam jawa dan air secukupnya (dalam 500ml)
5. Apabila kuah mendidih, masukkan garam dan perisa secukup rasa.
6. Masukkan ikan dan tomato. Perlahan kan api dan biar ikan masak perlahan-lahan. Tujuannya supaya isi ikan tidak pecah.
7. Apabila ikan sudah masak, masukkan daun sup dan daun bawang (yang dipotong-potong 1 inch panjang) serta cili hijau dibelah dua

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images