Masakan Ayam

Ayam Masak Kicap Jawa (Semur Ayam)

11:08 AM


1 ekor ayam (saiz sederhana)
10 biji kentang (saiz sederhana)
10 ulas bawang kecil
6 ulas bawang putih
2 inci halia
1 cawan manis JALEN
1 ulas bawang besar
Asam jawa sebesar ibu jari dibancuh dengan 6 sudu besar air
Garam secukup rasa
1/2 cawan santan pekat
Minyak untuk menggoreng ayam dan kentang.

Rempah Ratus untuk menumis:


1 @ 2 kumtum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
6 biji bunga cengkih

Cara:
Ayam dipotong 16 bahagian dan dicuci.
Digaul dengan garam dan kunyit serta digoreng. Jangan tos minyak, angkat dan letakkan dalam mangkuk.
Kentang dipotong 4 dan digoreng. Jangan tos minyak, angkat dan letakkan dalam mangkuk.

Bawang kecil, bawang besar, bawang putih dan halia dihiris

Panaskan minyak dalam periuk untuk memasak, masukkan bawang putih yang telah dihiris, diikuti dengan bawang kecil. Tumis sekejap. Biarkan sedikit garing,
Masukkan Rempah Ratus untuk menumis. Tumis sekejap dan kemudian masukkan bawang besar.

Masukkan kicap. Kacau sedikit. Kemudian masukkan ayam dan kentang. Minyak dan sedikit air yang menitis dari ayam ke mangkuk dimasukkan juga. Kacau sedikit. Kemudian masukkan santan. Api mesti sederhana dan senantiasa kacau. Masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa. Biarkan mereneh pada api kecil selama 10 minit. Sedia untuk dihidangkan.

Desert

Pengat Labu Tanpa Lemak

2:00 PM









1 Biji Ladu sederhana besar
makan gula merah secukup rasa
secubit garam
2 helai daun pandan
air (sehingga menutupi labu)
Halia muda yang dihiris (mengikut kesukaan)

Cara-caranya
Labu dibersihkan tapi jangan buang kulit. Buang Biji dalam sahaja
Kalau sederhana besar, potong dua kalau besar potong empat
Masukkan dalam periuk dan tuang air sehingga menutupi labu tersebut
Masukkan gula merah secukup rasa  & secubit garam
Masukkan hirisan halia muda dan 2 helai daun pandan yang disimpul
Rebus hingga isi labu tanak.

Boleh di makan panas-panas atau disejukkan dahulu

Labu juga boleh digantikan dengan Pisang Nangka,  Awak atau Nipah, tetapi gantikan gula merah dengan gula batu (atau putih)

Resipi yang sama juga boleh dibuat menggunakan Keledek -  fun-shee-tong-sui

Nuffnang

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images