Kacang Kelor (Murungakai/Murungey/Moringa Oleifera Pods) Masak Asam
4:55 PMHari ini anak-anak teringin nak makan ikan rebus asam goreng.
Nak buat ikan rebus asam goreng ni senang sahaja, rebus ikan kembung dengan beberapa keping asam dan sedikit garam. Rebus sampai kering. Tapi saya tak rebus sampai habis airnya, saya simpan sikit sebab teringin nak masak rebus asam.
Masak asam kali ini saya bereksperimen dengan kacang kelor atau murungakai. Mungkin sebab dah selalu sangat masak kari, kita cuba resipi baru.
Khasiat kacang ni sangatlah banyak - baca di sini
Kacang yang sudah saya potong buat masak
Lauk ini memang sedap makan dengan nasi panas-panas dan ikan rebus asam goreng tu, atau ikan goreng biasa pun boleh.
Bahan-bahannya:
Air dari rebusan ikan rebus asam
2 sudu besar cili giling puteri
2 cm belacan
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
gula atau perisa secukup rasa
Beberapa batang kacang kelor yang sudah di potong dalam 2 inci.
Cara memasaknya:
Didihkan air rebusan ikan asam rebus yang sudah diangkat ikannya dan di tapis ke dalam periuk.
Masukkan cili giling dan belacan yang dah ditumbuk dengan bawang putih.
Masukkan 1 biji bawang besar yang sudah dihiris.
Setelah mendidih masukkan kacang kelor.
Rasa dan tambah gula atau perisa secukup rasa.
Biasanya lauk sudah cukup masin tapi kalau masih tidak tambah sedikit garam.
Selamat mencuba!
0 comments