Ikan Gerut / Gerut-Gerut Kukus Masam Manis
12:49 AMPertama kali mendengar nama ikan ini saya hendak tergelak. Mana tidaknya :
gerut
- bunyi seperti bunyi kayu dikikir dan lain-lain, bunyi bergesek
Memang terkejut juga sebab seumur hidup saya, saya tak PERNAH jumpa ikan ini dan saya tak PERNAH masak ikan ini. So apa lagi...pakcik google lah kita.
Nasib baiklah juga ada femes food blogger Kak Hanieliza yang upload info memacam pasal ikan ni (boleh jadi kamus uols!) So from there I refer dan dapat tahu ikan ni sedap di masak kukus.
SO this is versi kukus ikan bruxism eh gerut-gerut saya
Bahan-bahan:
1 ekor ikan gerut-gerut sederhana
2 keping asam keping
1 inci halia (dihiris)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 batang serai (diketuk)
garam, gula dan perisa secukup rasa
sedikit kicap dan minyak bijan
untuk hiasan
potongan cili padi
daun bawang
Cara-cara memasak:
Siang ikan dan direndam dalam air asam jawa selama 1 jam
Belah belakang sedikit.
Sumbat 2 biji bawang putih yang telah ketuk
Letakkan ikan dalam pinggan untuk di kukus
Letakkan asam keping, serai, halia dan bawang putih (diketuk) serta bawang besar (dihiris)
Bubuh sedikit garam, gula dan perisa secukup rasa.
Titiskan sedikit kicap lemak manis dan minyak bijan.
Letakkan dalam penggukus dan kukus selama 15 ke 20 minit
Tabukkan cili padi dan daun bawang yang telah dihiris.
Sedia untuk di makan
0 comments