Pecel Ikan Cencaru
11:12 AM
Ini resipi turun temurun dari bonda saya.
Daun dan buah cekur memang banyak tumbuh di belakang rumah kami di Johor. Kalau saya rindu, pasti saya buat resipi ini.
Bahan-bahan ( 3 orang makan )
* 1 kilo Ikan Cencaru
* 5 bawang merah kecil (digoreng)
* 3 biji bawang putih
* 200 grams akar cekur (kencur)
* 50 grams ikan bilis (digoreng garing)
* 50 grams cili padi
* 1 sudu besar asam jawa (diambil jusnya agak 2 sudu besar)
* Santan pekat sahaja dr 2 biji kelapa
* garam dan serbuk perisa secukup rasa
Cara-cara membuat:
Ikan Cencaru hendaklah di bakar dahulu kemudian di ambil isinya sahaja.
Bahan-bahan berikut adalah untuk di tumbuk : Mengikut arah jam - 200 grams akar cekur (kencur) 3 biji bawang putih 50 grams cili padi 50 grams ikan bilis (digoreng garing) 5 bawang merah kecil (digoreng)
Santan dari 2 biji kelapa di perah dan di masukkan ke dalam periuk. letakkan di atas dapur.
Masukkan ke dalam santan bahan-bahan yang digiling atau di tumbuk tadi. Biarkan sehingga mendidih sedikit tapi pastikan api kecil supaya tidak pecah santan.
Stir well and bring to a slight boil to thicken.
Once the gravy is thick, place in the pot the ikan cencaru flesh carefully as not to break them.
Masukkan isi ikan cencaru bakar tadi. Hati-hati supaya isi ikan tidak hancur. Biarkan selama 3 minit. Masukkan garam dan serbuk perisa serta jus asam jawa secukupnya.
Sedap di hidangkan panas-panas bersama nasi putih. Pecel ini ringkas, hanya perlu sayur-sayur kampung seperti pucuk paku di celur sahaja sebagai lauk sampingan
0 comments