Kuah Lodeh Kuning Hj Durahim
9:47 AM
Kuah Lodeh biasanya di makan bersama2 lontong. Lontong itu sebenarnya adalah nasi impit yang di masak dalam daun pisang (digulung2).
Kuah Lodeh ini resipi turun-temurun dan kegemaran Ayahanda saya. Biasanya di Johor, seminggu sebelum hari raya orang sudah "menggunjung" - adat memberi ketupat, kuah lodeh, sambal goreng, ayam masak kicap - pada saudara-mara.
Bezanya kuah lodeh dan masak lemak adalah sayurnya ditumis dahulu baru di tambah santan.
Bahan-Bahan Di tumbuk:
2 sudu cili giling (cili kering direbus dan diblender atau tumbuk)
8 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil ketumbar
2 biji buah keras
1 sudu besar udang kering(direndam air panas)
2 batang serai (dititik)
2 inci lengkuas (dititik)
Bahan-bahan untuk menumis:
1 cawan udang basah
4 sudu besar cili giling
2 sudu besar Minyak masak
Garam dan perisa secukup rasa
Bahan-bahan Kuah:
1 liter santan
1 sudu besar air asam jawa
Bahan-bahan dalam kuah:
Sayur-sayuran -
(mengikut kegemaran)
Kacang Panjang
Carrot
Kentang
Sengkuang
Kobis
Kentang
Bahan-bahan lain:
20 gm suhun
100 gm fucuk
3 keping tauhu (digoreng dan didadu)
1 keping tempe (digoreng dan dihiris nipis)
Cara:
Sayur-sayuran dipotong panjang2 anggaran dalam satu inci dan lebar 1cm.
Suhun dan Fucuk direndam. Eloklah Fucuk dipotong kecil2 dan suhun digunting dalam 1 inch
Tumbuk hingga lumat jintan manis dan ketumbar kemudian baru masukkan bawang merah, bawang putih, kunyit hidup, halia , buah keras dan udang kering dalam lesung dan tumbuk lumat
Panaskan minyak dalam periuk dan tumis cili giling, udang basah, lengkuas, serai dan bahan2 tumbuk sehingga naik bau.
Masukkan sayur-sayuran dan tumis lagi.
Masukkan suhun dan fucuk juga tauhu dan tempe goreng.
Tumis dalam 5 minit. Tambah garam dan perisa secukup rasa
Setelah itu masukkan santan.
Kecilkan api supaya santan tidak pecah.
Letak sedikit air asam jawa.
Bila sudah mendidih sedikit, bolehlah hidangkan bersama lontong, nasi impit atau ketupat.
0 comments