Bebola daging IKEA
11:25 AMKalau ke IKEA memang tidak lepas untuk makan Köttbullar - Bebola daging orang Sweden
Saya duduk di Ampang dan IKEA agak jauh untuk pergi selalu, jadi saya cari alternatif lain - cuba masak sendiri. Haaa jimat kos dan selamat duit minyak
Kebetulan saya memang beli lingonberry-jam kalau-kalau lah berpeluang untuk buat sendiri.
Saya susun cara-cara memasak dengan side dishes mengikut turutan supaya bila dihidangkan masih sedap dan panas.
Bebola Daging
Bahan-bahan
Bebola Daging Instant Azmi
1 Sudu besar butter untuk mengoreng
Sedikit Worshire sauce
AZMY Bebola Daging ni saya beli di TESCO.
Goreng bersama sedikit minyak sehingga brown.
Saya tambahkan Worshire sauce untuk flavouring and lkemudiannya untuk membuat gravy.
Once brown, angkat.
Gravy
Bahan-bahan
Lebihan "dripping" dari mengoreng
1 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum.
Satu cawan susu penuh krim
garam dan perisa secukup rasa dan sedikit lada hitam.
Gracy ni sebenarnya dibuat dari "dripping" minyak dan jus daging yang digoreng atau diroast. Juga dari air rebusan daging.
Bila kita angkat bebola daging dari kuali akan ada sedikit dripping.
Tambah satu sudu butter.
Biarkan cair.
Setelah cair, tambahkan 2 sudu tepung gandum.
Kacau sehingga naik bau.
Tambah 1cawan air rebusan daging
I akan tambahkan susu penuh krim selepas ini.
Jangan lupa untuk mengacau atau whisk supaya susu tidak pecah.
Bolehlah tambah garam dan perisa secukup rasa dan sedikit lada hitam.
The Mash Potatoes
Saya tahu di IKEA Malaysia bebola daging ini dihidangkan dengan french fries. Tapi suami saya suka makanan kurang minyak. Saya hidangkan dengan kentang lenyek - mash potatoes.
Bahan-bahan
8 biji Kentang
Satu sudu besar butter
Sedikit Susu Penuh Krim
garam dan perisa secukup rasa
Kopek kulit kentang dan potong dadu.
Rebus sehingga empuk
Toskan.
Lenyek bersama-sama butter dan susu segar.
Side dish - Brokoli Kukus
Kukus adalah cara yang paling elok untuk mengekalkan vitamin di dalam brokoli. Kukus selama 5 minit sahaja, jgn lebih supaya tidak lodoh
Lingonberry-jam
Jam ini hanya sesuai untuk dimakan bersama masakan daging.
Orang Sweden makan macam makan kicap la..
My ättiksgurka
ättiksgurka ni sebenarnya jeruk timun. Boleh di dapati di Cold Storage
Hasilnya?
Silalah makan ye...
Saya juga sisipkan video instruction di You Tube untuk membuat bebola daging dari scratch
2 comments